Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-26 05:10:00

Százszámra elbukott perek: Szembemegy a rendőrség a Kúriával

A rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak ezres nagyságrendű pereivel kapcsolatban az ORFK a mai napig nem válaszolt kérdéseinkre. Jelentkezett viszont szerkesztőségünknél több olyan érintett, akik nyertek. Saját, illetve kollégáik abszurd helyzetéről meséltek.

Százszámra elbukott perek: Szembemegy a rendőrség a Kúriával

Mint arról korábban beszámoltunk,

a magyar rendőrség kilencezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetmény-különbözetének elmaradt megtérítése miatt.

Pongó Géza, a FRSZ főtitkára az atv.hu-nak azt mondta, másfél éve indult az első ilyen jellegű ügyük az egyik vidéki rendőr-főkaptányság ellen, azóta országszerte tömegével kérnek tőlük segítséget a kollégák.

Az érdekképviseletek több kúriai állásfoglalás alapján viszik a pereket, és a nyilvánvaló munkajogi hiba miatt folyamatosan meg is nyerik azokat. Az eljárásokban a bíróságok 3 évre visszamenőlegesen több százezer forintokat ítélnek meg a közalkalmazottaknak,

a rendőrség vezetése azonban továbbra sem hajlandó akceptálni a Kúria véleményét,

mert az elmaradt járandóság visszamenőleges teljesítése és a perköltség kifizetése még így is jobban megéri, mint a probléma minden érintettre kiterjedő, sokmilliárdot felemésztő rendezése.

Aránytalanságok

Több rendőrségi közalkalmazott is megkereste az atv.hu-t cikkünk megjelenése után. Egyikük nemrég nyert első fokon, és mint mondja, jelenleg a másodfokra vár, de a periratokból egyértelmű, hogy a munkáltató neki is – csakúgy, mint sok száz kollégájának – kénytelen lesz kifizetni a többszázezer forintra rúgó, de „elcsalt” illetmény-kiegészítést. Ő is úgy járt ugyanis, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér emelkedése ellenére fizetésének nettó összege változatlan maradt.

„Több évtizedes munkaviszonnyal és felsőfokú képesítéssel ugyanannyit kapunk kézhez felelősségteljes beosztásban, mint a tavaly érettségizett titkárnő, vagy az a hivatásos rendőr, aki reggelente beenged a portán”

– meséli olvasónk, és fontosnak tartja kiemelni, hogy míg a hivatásos állománynak három éve egy nagyjából elfogadható életpályamodellt kínált a kormány, a közalkalmazottak 2008 óta nem kaptak semmit. Pontosabban három évente legfeljebb bruttó 7,5 ezer forintot, amikor ugranak egyet a bértáblán és kiváló a minősítésük.

Olvasónk azt állítja, hogy az általa ismert rendőrségi közalkalmazottaknak csupán tíz százaléka keres többet a minimálbérnél, de ők is csak a felsőfokú végzettségük miatt. Noha minden érintett fel van háborodva, azok mertek perelni, akik nem féltették az állásukat. Mivel a bíróság nem fogadta el a panaszosokat pertársaságnak, ezért egyenként kénytelenek eljárást indítani, a rendőrség pedig arra játszik, hogy a jogvesztő határidő (3 év) hamarosan elévül, és aki nem kap időben észbe, az már semmit, vagy csak egy rövidke időszak elmaradt pénzeit peresítheti.

Hetven százalék

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács április 10-ei ülésén szóba kerültek az idei illetményemelés számai is. Mint kiderült

2017-ben 10 ezer hivatásos és 3 ezer más jogviszonyban foglalkoztatott nem kapott egyetlen forint emelést sem a rendőrségnél.

A közalkalmazottak illetményét csak abban az esetben emelték meg, ha az nem érte el a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét.

Az FRSZ főtitkárának beszámolója szerint az érintett állomány mintegy 70 százaléka jelenleg csak a garantált bérminimum szerinti illetményt kapja. Ugyanez az arány a rendőrségi munkavállalók körében a 80 százalékot is meghaladja – olvasható a leiratban.

Válaszra várva

Kerestük az ORFK-t is, de az elmúlt két hétben nem kaptunk választ kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg hány, a rendőrség mint munkáltató ellen indított per fut országszerte az elmaradt illetménykiegészítések tárgyában, és abból mennyi zárult már le jogerősen? Illetve ennek nyomán az elmúlt három évben mekkora összeget fizettek ki a rendőr-főkapitányságok a munkavállalóknak?

Ajánlom

További belföldi híreink