Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-26 09:02:00

Kósa gyakorlatilag lesorosügynöközte az EP-képviselőket is

A Fidesz elnökség arra hatalmazta fel Orbán Viktort, hogy álljon ki ma a magyar érdekek mellett ma Brüsszelben. Kósa Lajos az atv.hu-nak azt mondta: a CEU ügye nem uniós hatáskörbe tartozó ügy. Az Európai Bizottságnak véleménye lehet, "de nehezen tudjuk elképzelni azt a jogi folyamatot, melyben ezt érvényre tudják juttatni". A brüsszeli fideszesek azért írtak békülékeny EU-párti körlevelet, hogy legyen hivatkozási alap az Európai Néppártban, hogy ne zárják ki a Fideszt.

Kósa gyakorlatilag lesorosügynöközte az EP-képviselőket is

A lex CEU ügyében Orbán Viktor azt képviseli ma Brüsszelben, a délután 3 órakor kezdődő Európai Parlamenti ülésen, hogy a lex CEU nem alkotmányellenes, nem ütközik nemzetközi szerződéssel, de uniós irányelvvel sem, a magyar kormány egyetlen egyetemet sem akar bezárni.

Az atv.hu-hoz eljutott információk szerint hétfőn, a Fidesz elnökségi ülésén nem volt vita a magyar álláspont szilárdságáról, Orbán Viktor aznap személyesen egyeztetett Szájer Józseffel, a brüsszeli fideszes képviselők kulcshelyzetben lévő delegációvezetőjével is. Kövér László is határozottan ezt az álláspontot képviselte. Áder János sem árnyalta a véleményét tegnap a Trefort gimnáziumban tartott klímaórája után, amikor a diákok kérdezték a lex CEU-ról, gyakorlatilag a kormány és fideszes álláspontot mondta fel.

Az atv.hu kérdésére, hogy a Fidesz elnöksége mire hatalmazta fel a miniszterelnököt, mit képviseljen a lex CEU illetve a civiltörvényt illetően a mai Európai Parlamenti meghallgatása során – melyen nyilván záporoznak rá a kérdések – Kósa Lajos frakcióvezető tegnap elárulta: a Fidesz elnöksége azt mondta a miniszterelnöknek, hogy álljon ki Magyarországért és álljon ki a magyar emberekért. "Mi azt gondoljuk, hogy ezt képviselni kell az unió különböző testületei előtt is. Legyen az az Európai Parlament, az Európai Néppárt vagy az Európai Bizottság. Szerintünk ez egy teljesen legitim vita. Egy sor kérdésben az Európai Unióban döbbenetes a tájékozatlanság, a dezinformáltság".

Az atv.hu kérdésére, hogy a rendkívül erős brüsszeli nyomás ellenére sem visszakoznak, a kormány utólag kezdeményezi-e a lex CEU módosítását, Kósa Lajosnak ez volt a válasza:

"a CEU kapcsán rögzítsük, hogy minden felsőoktatással kapcsolatos szabályozás az EU-ban tagállami hatáskör. Tehát az Európai Bizottságnak nincs is ebben az ügyben hatásköre. Ráadásul az általunk elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás nem az EU-tagállamaiban működő uniós egyetemek és a magyar felsőoktatás kapcsolatáról szól, hanem az unión kívüli országokról. A CEU ügye tehát nem uniós hatáskörbe tartozó ügy.

Ettől persze az Európai Bizottságnak véleménye még lehet. De nehezen tudjuk elképzelni azt a jogi folyamatot, melyben ezt érvényre tudják juttatni" - tette hozzá.

Soros, és az ügynökei

Kósa Lajos annak kapcsán, hogy Orbán Viktor mai meghallgatása előtt Soros György már az Európai Bizottság több biztosával is tárgyalt a CEU-t védve, holnap pedig Jean Claude Juncker is fogadja, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: "Soros György úgy járkál az Európai Bizottság és az unió bizonyos vezetőihez, mintha az Európai Unió szempontjából a legelfogadhatóbb spekuláns lenne a világon. Holott Soros György életműve bizonyította, hogy átgázolt milliókon, milliókat tett tönkre csak azért, hogy több pénze legyen. Angliából kitiltották, se Istent, sem embert nem nézve gyűjtötte a milliárdokat". Így szerinte sokkal inkább Jean Claude Junckernek és azoknak az embereknek kell magyarázkodni, akik fogadják Soros Györgyöt, mert az, amit képvisel a migránsok betelepítése ügyében is, szinte mindenben ellentétes az Európai Unió alapelveivel. Soros György arra akarja rávenni az európai szövetségeseit, hogy bennünket büntessenek meg a jogszerűségért, és árasszák el az uniót a migránsok – sulykolta.

Aztán, szintén az atv.hu kérdésére válaszolva Kósa Lajos gyakorlatilag lesorosügynöközött EP-képviselőket is, amikor azt mondta: "az, hogy a Soros György szervezeteitől kiszivárgott információk alapján Soros György rendelkezik az Európai Parlamentben a legnagyobb befolyással, senkit nem lep meg. Az interneten el lehet olvasni a listát, kiket tart ő azonnal mozgósíthatónak".

Kósa Lajos azt is világossá tette: a Fidesz-frakciónak nem áll szándékában a Soros György által támogatott civil szervezetek megbélyegzéséről szóló javaslatot egyetlen lényeges pontos sem módosítani.

Merkel nem ugrik, ha Juncker kéri

A brüsszeli fideszes képviselők a mai plénumon nagyon erős össztűzre számítanak. Az Orbán Viktor elleni európai parlamenti támadásokat az itthoni kormánykommunikáció összekapcsolja Sorossal, és ez erősítheti a Fidesz-tábor elkötelezettségét a miniszterelnök mellett. A brüsszeli fideszesek annyira már nem nyugtalanok, arra számítanak, hogy Orbán Viktor mai parlamenti meghallgatása után csillapodnak a kedélyek, különösen, ha a magyar miniszterelnök megerősíti az elkötelezettségét az EU-t és az uniós alapelvek tiszteletét illetően. Ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indítana esetleg a lex CEU miatt, "arról lehet később párbeszéd".

A cél, hogy a Fideszt ne zárják ki szombaton pártcsaládjából, az Európai Néppártból.

A brüsszeli Fidesz-csoport azért is küldött az Európai Parlamenti képviselőknek békülékeny tartalmú, a konfliktus pacifikálását célzó levelet, "a jó tanuló" stílusában, mert a kizárás atombombáját igyekszik elkerülni. A Népszavához eljutott levél azért is helyezi a hangsúlyt a "hibák kijavítására" és az EU melletti elkötelezettségre, hogy a Néppárti euro honatyák, elsősorban a németek, tudjanak mire hivatkozni a kizárást szorgalmazó luxemburgi, holland, svéd "héjákkal" szemben.

Az egyik befolyásos brüsszeli fideszes munkatársunknak úgy összegezte a magyar ügy miatti konfliktus-helyzetet, hogy nagy a nyomás rajtuk, de a német hozzáállás a perdöntő, "Angela Merkel pedig nem ugrik, ha Juncker kéri". Forrásunk emlékeztetett, hogy a német kancellár annak idején első körben nem igazán volt híve Juncker bizottsági elnökké választásának sem.

További belföldi híreink