Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-25 14:07:00

Csak Botka egyetértésével állíthatna jelölteket az MSZP

Miután MSZP-s belső körökből úgy értesültünk, hogy Szeged polgármestere újabb feltételt szabott a párt vezetése számára miniszterelnök-jelöltségének fenntartására, megkerestük a leginkább illetékest. Itt a válasz.

Csak Botka egyetértésével állíthatna jelölteket az MSZP
Fotó: MTI

Az MSZP kongresszusa május 27-én választja meg hivatalosan is miniszterelnök-jelöltjét – jelentette be Molnár Gyula pártelnök a szocialisták országos elnökségének ülése után. Mint mondta, a kongresszus elfogad majd egy dokumentumot is, amely ajánlat lesz a magyar társadalomnak, a politikai pártcsaládnak, a szakszervezeteknek, a civil szervezeteknek és az értelmiségnek.

Botka László vállalta a jelöltséget – közölte Molnár Gyula, hozzátéve: a miniszterelnök-jelölt megválasztásával egyidőben lehetőséget kap arra, hogy elmondja véleményét a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről és a listáról.

Mégsem üzent a frakciónak?

Az MSZP belügyeire rálátással bíró forrásainktól úgy értesültünk, hogy Botka és Molnár már közölték is a frakciótagokkal: ne számítsanak befutó helyekre az országos listán, illetve Szeged polgármestere újabb feltételt szabott a pártvezetésnek miniszterelnök-jelöltsége folytatásához. Ez utóbbi konkrét vétójoggal ruházná fel a jelöltállítás folyamatában.

Botka László egyértelműen cáfolta az atv.hu-nak a frakciótagoknak szóló üzenet valóságtartalmát, kívülről jövő zavarkeltésnek titulálva a hasonló értesüléseket.

„Eddig sem osztogattam pozíciókat, ezután sem teszem” – mondta, ami pedig a jelöltállítással kapcsolatos vétójogát illeti, úgy nyilatkozott: nem egy, hanem sok feltétele van a folytatáshoz, de ezek egyike sem személyes feltétel.

Kvázi vétójogot kér

A szegedi polgármester a párt alapszabályában lefektetett menetrend szerint kíván haladni a miniszterelnök-jelöltté válás és a választásra való felkészülés útján, így hamarosan megírja részletes programját, elmegy többek között az MSZP választmányához, és minden fórumon elmondja, hogy új arculatra van szükség ahhoz, hogy kormányzóképes alternatívát tudjanak nyújtani a választóknak.

Botka László elmondta lapunknak: a párt választás-előkészítő bizottságát a miniszterelnök-jelölt vezeti, és ha ezt a feladatot ő vállalja, akkor a jelöltállítást is alá kell rendelni a szavazatmaximalizálás céljának. Ebben a folyamatban egyelőre az MSZP országos vezetésének van vétójoga, ő azonban – nem lévén pártbéli tisztsége –

miniszterelnök-jelöltségének hivatalossá tétele után egyetértési jogot kér a 106 egyéni jelölt kiválasztásában.

Megítélése szerint ugyanis csak úgy képzelhető el egy sikeres kampány, ha egységes csapattal vágnak neki a harcnak, és mindenkit ugyanaz az ambíció hajt. Ezen a téren – vallja Botka – van még hova fejlődniük.

Ennek kapcsán kérdésünkre kifejtette, hogy azért nem találó vele szemben a Martin Schulz-jelenséget elvárni, mert míg a német szociáldemokrata politikusnak mindenki szabad utat engedett saját pártjában, addig az ő esetében ez történelmileg máshogy alakult.

További belföldi híreink