Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-24 16:19:00

EMMI salátatörvény: Meglepő változtatások, menekülő pályakezdők

Öt nap alatt kellett volna véleményeznie a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megalkotott salátatörvényt – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke az ATV Start című reggeli műsorában.

Az érdekképviseleti vezető szerint elég gyakori, hogy ennyi időt hagy csak a szaktárca a véleményezésre. Ráadásul most meg sem kapták a tervezetet – mesélte Mendrey – a sajtón keresztül értesültek róla.
 
Veszélyben a továbbtanulás
 

A törvény egyik lényegi része 100 ezer gyermeket érint, és arról szól, hogy a diszlexiás, diszgráfiás, diszcalculiás gyerekek az eddig szöveges értékelést helyett a jövőben numerikus értékelést, vagyis jegyosztályzatot kapnának a tanulmányi eredményükre.

A szakértő szerint emiatt sajnálatosan hátrányos helyzetbe kerülnek.
 
Mivel önhibájukon kívül nem tudnak bizonyos tantárgyakat megfelelően teljesíteni, gyengébb osztályzatot fognak kapni, ami veszélybe sodorja a továbbtanulásukat. Ha pedig nincs érettségijük, olyan helyre sem mehetnek tovább tanulni, amihez nem feltétel a jó matektudás, vagy a jó helyesírás – vezette le a szabályozás hátulütőit Mendrey.
 
Kevés a szakember
 
A PDSZ elnöke kiemelte, hogy a törvény egy másik helyen arról szól, hogy az értelmi fogyatékosokat nem feltétlenül kell gyógypedagógusoknak tanítani, és bizonyos tárgyakat akár képesítés nélküli tanítók is taníthatnának.
 
A tervezett döntésnek az az oka – mondja Mendrey –, hogy kevés a szakképzett pedagógus: tíz éven belül ugyanis 40 ezren mennek el nyugdíjba, és nincs elég utánpótlás. Szerinte sokat javítana a helyzeten, ha a nyugdíjas tanárok megfelelő bérezésért tovább taníthatnának a nyugdíj mellett.
 
A szakértő úgy tapasztalja, hogy a fiataloknak nem vonzó életpálya a pedagógusi munka, és ha el is végzik az egyetemet, alig maradnak a pedagógusi pályán. Pláne, hogy jövőre egy diplomás és egy szakmunkás kezdő fizetése között nem lesz semmi különbség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink