Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-21 12:02:00

Lex CEU: Összegyűltek az aláírások az LMP alkotmánybírósági beadványához

Szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők is támogatták az LMP beadványát, mely a Lex CEU alkotmánybírósági vizsgálatát kéri. A javaslatot két jobbikos képviselő nem szavazta meg.

Lex CEU: Összegyűltek az aláírások az LMP alkotmánybírósági beadványához

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást - közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen. 

Szél Bernadett társelnök sorsdöntőnek nevezte a beadványt, hiszen a jogszabály ellen jobb- és baloldali, valamint liberális választók egyaránt tiltakoztak, de hazai és külföldi kutatók, valamint jogtudósuk is kifejezték aggályaikat - mondta. A kormány teljesen egyedül maradt, amikor el akart lehetetleníteni egy hazai egyeteme - tette hozzá, bírálva Áder János államfőt, aki szerinte mindezek ellenére "ahelyett, hogy államfő lett volna, sokkal inkább egy pártfeladatot teljesített" a jogszabály aláírásakor. 
    
Kifejtette: tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítélik a felsőoktatási törvény módosítását, a többi között azért, mert annak elfogadását nem előzte meg egyeztetés, mert lehetetlen feltételeket támaszt a CEU-val szemben vagy azért, mert egyetlen intézményre szabták. 
    
Ungár Péter országos elnökségi tag a nemzet ügyének nevezte a CEU ügyét, mondván: a jogszabály szól a vidéki egyetemek és főiskolák ellehetetlenítéséről, a gimnáziumok felvételi keretszámainak csökkentéséről, vagyis az oktatás Fidesz általi korlátozásáról. 
    
Hozzátette: mint a CEU egykori hallgatója, úgy látja, az intézmény rengeteget adott Magyarországnak, "mindannyiunk közös érdeke a megmentése".     

A tájékoztatón elhangzott: a beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők támogatták.

A 444.hu úgy értesült, hogy a tervezethez Dúró Dóra és Hegedűs Lórántné nem adta az aláírását. 

atv.hu

További belföldi híreink