Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 07:12:00

Trócsányi: Nem baj, hogy Orbán aláírta az NGO-kat védő chartát

Nem sérülnek az Orbán Viktor által 1999-ben Isztambulban aláírt, az NGO-k kifejezett erősítésére felszólító Európai Biztonsági Charta rendelkezései akkor sem, ha a parlament megszavazza a külföldi pénzeket elfogadó civil szervezetekről szóló, nagy politikai botrányt kiváltó törvényt – állította az atv.hu-nak Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Trócsányi: Nem baj, hogy Orbán aláírta az NGO-kat védő chartát
Trócsányi László igazságügyi miniszter

Húsvét előtt fideszes európai parlamenti képviselők (és szakértők is) aggodalmuknak adtak hangot az úgynevezett civil törvény brüsszeli fogadtatását illetően. Az atv.hu-nak nyilatkozó euro-honatyák „minimum kérdésesnek” nevezték, hogy a külföldi pénzekből is működő szerveteket érintő szabályozás elfogadását „nem árnyékolja-e be”, hogy
 

Orbán Viktor 1999 novemberében – első miniszterelnöksége idején –, maga írta alá Magyarország nevében az Európai Biztonsági Chartát.


Egy olyan dokumentumról van szó, melynek két pontja is kifejezetten felszólít a civil szervezetek, NGO-k védelmére.
 
Munkatársunk megkérdezte az ellentmondásról Trócsányi Lászlót, hiszen a törvényjavaslat, melyet a tiltakozások ellenére szerdán kezdett el tárgyalni az országgyűlés, egyértelműen „bünteti”, megbélyegzi a Soros-pénzeket elfogadó szervezeteket, a kormánypártok pedig „álcivil ügynökszervezeteknek” titulálják őket. Az igazságügyi miniszter az atv.hu-nak nyilatkozva viszont állította: az Európai Biztonsági Charta rendelkezései nem sérülnek.
 
Most akkor mit véd Soros?
 
Ugyanakkor az Orbán Viktor által is aláírt Charta arra kötelezi a dokumentumot elfogadó országok kormányát: tartsák tiszteletben, hogy a 27. pont szerint a „civil szervezetek (NGO-k) életbevágóan fontos szerepet játszhatnak az emberi jogok, a demokrácia és a jogbiztonság terjesztésében, szerves részei egy erős polgári társadalomnak”. Magyarország is kötelességet vállalt az NGO-k lehetőségeinek bővítésére, hogy azok
 

„teljességben hozzájárulhassanak a polgári társadalom fejlődéséhez, különös tekintettel az emberi jogokra és az alapvető szabadságokra”.

A Charta 33. pontja kimondja: az aláírók arra is kötelezettséget vállalnak, hogy a „jogbiztonságot elősegítő tevékenysége részeként az EBESZ együttműködik azokkal az NGO-kkal, amelyek elkötelezettek a korrupt gyakorlatokkal szembeni erős konszenzus kialakítására a társadalom és az üzleti világ között”.
 
Ennek értelmében, éppen a Soros György által támogatott NGO-k, a  Norvég Alap körüli politikai botrány kirobbanása óta támadott TASZ, a Helsinki Bizottság, illetve a Transparency International védi az alapvető szabadságjogokat, lát el emberi jogi védelmet (lásd bangladesiek ügye), illetve küzd a korrupció ellen.
 
Jobb lesz a civileknek?
 
Trócsányi László viszont nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az Igazságügyi Minisztérium már az elmúlt évben is foglalkozott a civil szervezetekkel, lényegesen megkönnyítve az egyesületek nyilvántartásba vételét és egyszerűsítve a működésükre vonatkozó szabályokat.

„Ezzel is erősíteni akartuk az egyesülési jog gyakorlati érvényesülését”

– állította a miniszter.
 
„Ezt a jogszabályt, amely egyébként a Ptk-t is módosította, 2016 decemberében fogadta el a parlament, így ez évtől az egyesület alapítása lényegesen leegyszerűsödött” – mondta Trócsányi, hozzátéve: az Igazságügyi Minisztérium véleménye szerint az új civil-törvényjavaslat a jelenlegi formájában a transzparenciát kívánja elősegíteni az egyesülési jog sérelme nélkül.

További belföldi híreink