Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-20 13:46:00

Bojkott: Hamar elvetették Gyurcsány ötletét a kollégái

A DK elnöke egy minden ellenzéki pártot magába foglaló választási bojkottról is beszélt mint az Orbán-rendszer legyőzésének eszköze. Megkérdeztük az érintetteket, mennyire tartják jó ötletnek a felvetést.

Gyurcsány Ferenc nem ért egyet azokkal, akik szerint ebben a választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt. Ugyanakkor lehetséges megoldásnak tartana egy össz-ellenzéki választási bojkottot – mondta el a Hír Tv-ben, hozzátéve: bármikor hajlandó erről egyeztetni a többi ellenzéki párttal. Ám ennek szerinte csak akkor lenne értelme, ha a „Jobbiktól a Momentumig” mindenki beszáll, és aztán a „mai tüntetések hullámán” egy átfogó, Orbánnal szembeni népmozgalmat szerveznek.

Nyerni szeretnének

Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója az atv.hu megkeresésére azt mondta, Botka László országjárása során azt tapasztalják, hogy az emberek a 2018-as választásokon akarják legyőzni a Fideszt, ezért az MSZP erre készül.

Nyakó szerint minden más megoldás csak spekuláció.


Mint mondja, azok az ellenzéki pártok, akikkel az elmúlt hónapokban leültek tárgyalni – ide értve a Demokratikus Koalíciót is – nemet mondtak a koordinált jelöltállításra, a közös listára és a közös miniszterelnök-jelöltre. Pedig a Jobbik segédcsapatai által megtámogatott Fidesz-tábor egységét csak egy másik, annál erősebb egységgel lehet legyőzni – vélekedett a kommunikációs igazgató.

A Jobbik nem csatlakozik semmilyen összefogáshoz, ugyanis feltett szándékuk, hogy részt vegyenek az országgyűlési választásokon és a Fidesz szájíze szerint alakított játékszabályok alapján győzzék le a Fideszt – mondta el lapunknak Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője, aki szerint Gyurcsány ötlete újabb bizonyítéka annak, hogy a baloldal nem tud és nem is akar nyerni 2018-ban. Úgy véli, a baloldali pártoknak már 2010-ben meg kellett volna lépniük ezt a bojkottot, és 20 év károkozás után végleg eltűnni a magyar közéletből.

Még nem jött el az idő

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szintén ebben a választási rendszerben képzeli el a Fidesz legyőzését, holott hetente beszélnek arról, milyen sok sebből vérzik a szabályozás, kezdve a sokszázezer külföldön élő vagy dolgozó magyar megfosztását a levélben történő szavazástól, a sokmilliárd adóforintból zajló kormánypropagandáig, amely nem is titkoltan egybecsúszik a kormánypárt választási hadjáratával.

A demokráciából a diktatúrába vezető úton van egy határpont – magyarázta Hadházy –, amikor még megfordítható a folyamat. Ez előtt kilépni a demokratikus keretek közül elsietett lenne, utána pedig a hatalom legitimációját szolgálná szerinte, és az LMP egyelőre úgy látja, hogy

még nem érkeztünk el ehhez a ponthoz. Vagyis addig az ellenzéknek a bojkott mellett kínálkozó sok egyéb lehetőségről kellene tárgyalnia.

Mást akarnak az emberek

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke nem kívánta kommentálni Gyurcsány választási bojkottra vonatkozó ötletét. A Momentum szóvivője viszont megtette. „Nem csatlakozunk, mert a Momentum országjárása során kiderült, hogy a magyar emberek új, cselekvő, választható pártokra vágynak, nem pedig 100 százalékos Fidesz parlamentre 2018-ban” – áll a Hajnal Miklós által jegyzett közleményükben.

A MOMA más utat járna

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöksége korábban már foglalkozott ezzel az ötlettel, ám ők is arra jutottak, hogy csak akkor működhet, ha mindenki beleáll. Pillanatnyilag erre nem sok esélyt látnak, van viszont egy javaslatuk a demokratikus pártok irányába, ami még a Jobbik részvételét sem igényli. 

A lehető legszélesebb – civilek és minden valódi ellenzéki párt – összefogással 2018-ban egy szövetség 500 napra kérjen felhatalmazást. „Ez a szövetség azok szövetsége, akik tényleg NEM-et akarnak mondani Orbánra. Ezalatt az 500 nap alatt totálisan felszámoljuk Orbán rendszerét, és 2019-ben új, szabad, arányos, demokratikus és kétfordulós választáson kényszerek nélkül mindenki arra szavazhat majd, akire szeretne” – írják a szerkesztőségünknek, hozzátéve, hogy 500 napig igazán mindenki el tudja viselni a másikat.

Reagált a DK

Cikkünk megjelenése után Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Gyurcsány Ferenc a hatályos választási szabályok alapján szeretné legyőzni Orbán Viktor rendszerét 2018-ban, így az ellenzéki bojkott csupán egy elméleti lehetőségként hangzott el a pártelnök szájából. Ami pedig Nyakó István azon állítását illeti, miszerint a szocialisták a DK-val is leültek tárgyalni az együttműködés feltételeiről, "nettó hazugság" a szóvívő szerint, ugyanis - mint Gréczy fogalmazott - az MSZP soha, egyetlen percet sem tárgyalt erről a kérdésről a DK-val.

További belföldi híreink