Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-04-01 06:30:00

Közel 1000 háziorvos praktizál szakvizsga nélkül?

Rétvári Bence szerint 900 háziorvos dolgozik ma szakvizsga nélkül Magyarországon. Az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke szerint azonban ez a szám nem lehet valóságos, hiszen a háziorvosi praxisok 1998 óta szigorú feltételekhez kötöttek. Egyedül az állami pályázatok útján praktizáló orvosok végezhetik a munkájukat szakvizsga nélkül, az ő számuk viszont a százat sem éri el. A betöltetlen háziorvosi praxisok száma viszont még így is magas. További részletek a videóban.

Szakács László, az MSZP politikusa az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Magyar Orvosi Kamarától is kikérte a szakvizsgás orvosok számát. Rétvári Bence államtitkár levélben közölte a képviselővel, hogy jelenleg 900 háziorvos praktizál Magyarországon szakvizsga nélkül.

Az Alapellátó Orvosok Egyesületének elnöke meglepőnek nevezte a minisztérium adatait: 1998 óta ugyanis csak szakvizsgával dolgozhatnak a háziorvosok – viszont akik korábban úgynevezett általános orvosként szakvizsgáztak, szintén praktizálhatnak, csakúgy, mint a belgyógyászok – hiszen ők is legalább 30-40 éves gyakorlattal rendelkeznek.

Selmeczi Kamill azt mondja: épp az állami pályázatok útján praktizáló háziorvosok dolgoznak szakvizsga nélkül, de az ő számuk sem éri el a százat. 

Az Együtt szakpolitikusa – aki maga is gyakorló háziorvos – úgy látja: inkább a közel 300 betöltetlen háziorvosi praxist kéne rentábilissá és finanszírozhatóvá alakítani. Komáromi Zoltán szerint ehhez az önkormányzatoknak kéne lépniük, akkor lehetne fiatal orvosokat is csábítani a betöltetlen helyekre. A szakpolitikus szerint sokszor a települési önkormányzatoknak sem érdeke, hogy be legyen töltve egy üres, 6-700 fős praxis, és a finanszírozás sem elég arra, hogy ott egy orvos, egy ápolónő tisztességes bért tudjon megkeresni.

Az ATV Híradója kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy megtudja, milyen adatokból dolgozva kalkulálták ki a szakvizsga nélkül dolgozó orvosok számát, de adásig nem kaptak választ.

A Demokratikus Koalíció a napokban közleményben hívta fel a figyelmet a drámai háziorvos hiányra. A párt emlékeztet, hogy egy friss felmérés szerint összeomlik a háziorvosi rendszer, vannak olyan területek az országban, ahol kilométereket kell utazni, hogy orvos lássa a beteget. Ráadásul a háziorvosok egyharmada nem csak nyugdíjas lesz már, hanem vissza is vonul. „Évente még százan sem szerzik meg a háziorvosi szakképesítést, de egy részük azonnal külföldre megy a pálya méltatlanul alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége miatt” – írta közleményében a párt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink