Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-31 10:30:00

Magyar Bálint: Orbán szeret háborúzni

A kétsebességes Európa programját jelentették be Máltán, amit Orbán Viktor is aláírt, legalábbis így értelmezte az ott elfogadott nyilatkozat tartalmát Magyar Bálint.

 Az egykori SZDSZ alapító tagja az Egyenes Beszédben azt mondta: a kétsebességes Európa olyan puffer zónát jelent a kontinens keleti részén, ahol tolerálják az autoriter folyamatokat, ez a terület azonban külső geopolitikai körzet lesz. Szerinte a kormány felelőssége, hogy nem a fejlődő tagállamokhoz csatlakozik majd. Magyar Bálint úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor számára a nemzeti szuverenitás csak a politikai család szabad rablását jelenti. A volt oktatási miniszter szerint a CEU-t érintő törvénymódosító javaslat azt mutatja, hogy Magyarországon a törvény előtti egyenlőséget felváltja a törvény előtti egyenlőtlenség. A jogszabályt – mint mondta - azoknak találták ki, akik a kormány számára kedvesek, mások számára ez csak egy kényszerzubbony.

Magyar Bálint úgy látja: Orbán Viktor szeret háborúzni, a háború azonban nem ezzel a javaslattal kezdődött, azt ugyanis megelőzte a Sorosozás és a sok hamis vád. Szerinte a kormány célja, hogy felszámolja a felsőoktatási autonómiát, amelynek voltak már előzményei az elmúlt időszakban. A CEU rektorának nyilatkozatát, amely tárgyalást szorgalmaz, jó iránynak tartja Magyar Bálint. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a törvényjavaslatot jegyző Balog Zoltán eltűnt, és megfutamodott a helyzet elől. Németh Szilárdot, Kósa Lajost és Palkovics Lászlót, akik megszólaltak a tervezet kapcsán idiótának nevezte a volt oktatási miniszter. Hozzátette: egy olyan állami bűnszervezet Sorosozik és migránsozik folyamatosan, amely saját offshore cégein keresztül juttat letelepedési kötvényt kétes hírű személyeknek.

Ha a kormány nem tud patrónus-kliens viszonyokat teremteni, és valakit kézből etetni, akkor megpróbálja erővel felszámolni – mondta Magyar Bálint. A szakember szerint nem sok esély van rá, hogy a rektorok felszólaljanak a történtek miatt, ezt egyébként szégyenletesnek tartja. Úgy véli: az akadémikusok és rektorok többsége szimpla gyávaságból hagyta átalakítani a felsőoktatás rendszerét az elmúlt években, és emiatt nem szólalnak fel most sem. Magyar Bálint úgy látja: minél inkább hangsúlyozza a CEU vezetése, mennyire összefonódott a magyar felsőoktatással, a kormány szemében annál inkább csak az lebeg, hogy eltapossa az intézményt. Kövér László 2018-as választással kapcsolatos nyilatkozatáról a volt politikus úgy fogalmazott: a Fidesz tagjai joggal tartanak attól, hogy ha veszítenek jövőre, akkor teljesen más rendszer jön majd az országban. 

atv.hu

További belföldi híreink