Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-21 08:48:00

Lázár és Semjén az atv.hu-nak: Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása!

Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása - nyilatkozta az atv.hu-nak Lázár János miniszter. A másik előterjesztő, Semjén Zsolt a hvg.hu hírét azzal cáfolta: "Frászt!" A nemzetpolitikáért felelős miniszter szerint "erkölcsileg, politikailag és jogilag is helyes és védhető" a javaslatuk. Kósa Lajos sem kért tőlük kihátrálást.

Lázár és Semjén az atv.hu-nak: Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása!
"Elképzelhetetlen, hogy visszavonjuk a lex Heinekent"

- nyilatkozta az atv.hu-nak Lázár János miniszter. Ezzel cáfolta a hvg.hu ma reggel megjelent értesülését, miszerint a kormány máris kihátrál a törvényjavaslat mögül, melyet a múlt héten nyújtottak be. E szerint akár kétmilliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre is büntetné az önkényuralmi jelképek – például a vörös csillag – kereskedelmi célú felhasználóját. A hvg.hu azt írta, azért felejtik el "szép csendben" a kormánypártok lex Heinekent, mert az a kormány jogászai szerint is védhetetlen alkotmányosan és belátták: a nemzetközi bíróság előtt sem állná meg a helyét.

"Frászt!"

- reagált minderre Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszter, aki az atv.hu-nak nyilatkozva szintén cáfolta, hogy meghátrálnának. Ilyet Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sem kért tőlük - közölte. (A hvg.hu szerint Kósa a javaslat ellen érvelt tegnapi a Fidesz zárt frakcióülésén.)

Semjén Zsolt munkatársunk kérdésére leszögezte: nincs semmilyen indok arra, hogy a javaslatot visszavonják, az ugyanis erkölcsileg, politikailag és jogilag is védhető és helyes. A javaslatot bíráló ellenzéknek a miniszter azt "üzeni", hogy morálisan az lenne a helyes, ha egy nemzeti ügyben az ellenzék a magyar ügy mellé állna.

"A Csíki sör megvédése alapvetően nemzeti ügy, nem gazdasági" - állitja Semjén Zsolt. Másrészt arra is emlékeztet, hogy a javaslat nem a kormánytól indult, hanem a Hargita megyei önkormányzattól. "A kormány a székelység, és Hargita megye mögött állását fejezi ki, amikor Borbély Csaba megkeresése után megfogalmazta javaslatát" - nyomatékosította a miniszter. Azaz a lex Heineken nemzeti ügy, nem kormányügy. Semjén Zsolt szerint a balliberális oldalon evidenciaszerűen kellene az önkényuralmi jelképekkel szemben állást foglalni.

"Ha érhet minket kritika, akkor csak annyiban, hogy már korábban, a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény megszületésekor kellett volna a tiltást a kereskedelmi termékek esetében is megállapítani. De jobb későn, mint soha!"

- mondta az atv.hunak Semjén Zsolt, megjegyezve: nem is beszélve arról a tipikus példáról, "amikor egy multi gátlástalanul eltipor egy kis faluban működő kis manufaktúrát". Ezt nem lehet megengedni - mondta végül a miniszter.

Forrásaink szerint tehát a kormány "beleáll a küzdelembe" és úgy, hogy tudja: a lex Heineken az első küzdelmes csata a nagy háborúban.

Ajánlom

További belföldi híreink