Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-20 16:35:00

Varga: Ha az MSZP „Mészáros Lőrinc adót” akar, mondja azt!

Nem támogatja a kormány Botka László luxusadó tervét, mert a vagyonadó a középosztályt sújtaná, és a kormány egyébként sem akar semmilyen adóemelést, nyilatkozta Varga Mihály az atv.hu-nak.

„Mi semmilyen adóemelésben nem gondolkodunk, adócsökkentést szeretnénk hosszú távon. Botka úr felvetése egy vagyoni típusú adó lenne. Jól tudjuk, jól ismerjük, hogy az ilyen típusú adók előbb-utóbb nem csak a vagyonosabb réteget, hanem a középosztályt is elérik” – így indokolta Varga Mihály az atv.hu-nak, miért nem tudja támogatni a kormány Botka László különadó javaslatát, mellyel a gazdagokat sújtaná.
A nemzetgazdasági minisztertől azt követően kért reagálást munkatársunk, hogy Botka László az ATV-ben bejelentette: különadóval sújtaná a gazdagokat, azoknak kellene többlet hozzájárulást fizetnie, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona és 100 hektárnál több földje van.
 
Varga Mihály ennek kapcsán azt mondta:

azok, akik ingóságot vagy ingatlant vásárolnak, nyilván már adózott jövedelemből teszik. „Ezért sem tartanák igazságosnak, hogy még egyszer büntessük azokat, akik a jövedelmüket legális úton keresték” – jegyezte meg a miniszter.

Munkatársunk kérdésére Varga Mihály arra emlékeztetett, hogy korábban a progresszív adórendszer baja is az volt, hogy nemcsak a leggazdagabbak adóztak a legfelső kulccsal, hanem a középosztályt is éppúgy adóztatták vele. „Luxusadóról, a leggazdagabbak megadóztatásáról volt szó, mégis minden negyedik adózó ebbe a sávba esett. Ezért nem lehetünk biztosak benne, hogy ha luxusadóról is beszél valaki, az a végén nem érint széles rétegeket. Lopakodó adóemelésre nincs szükség, a meglévő adókat kell beszedni, a kormány ezen dolgozik” – magyarázta Varga. A miniszter hozzátette: az NGM most készíti elő az elektronikus számlarendszer lehetőségét is az online pénztárgépek bevezetése után.
   

Az atv.hu kérdésére Varga Mihály azt mondta, emlékezete szerint vagyonadót nem szorgalmazott a Fidesz korábban sem, luxusadót egyes termékekre tudtak volna esetleg elképzelni.

Arra a felvetésre, hogy ellenzéki vélemények szerint azért nem akar a kormány gazdagokat sújtó különadót, mert túl sok a Fidesz és a kormány körül meggazdagodott milliárdos, mint például Mészáros Lőrinc, a miniszter úgy reagált: „ha Mészáros Lőrinc adót akar bevezetni az MSZP, az egy más típusú javaslat. De ők most vagyonadóról beszélnek, és arról már sokszor kiderült, nem azokat éri el, akiket adóztatni akarnak, hanem a középosztályt” – ismételte meg, miért nem támogatják az elképzelést.

További belföldi híreink