Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-21 05:10:00

Pedofília: mégsem önként adta fel magát a baranyai pap?

Sajtóhírek szerint a bűntudata miatt adta fel magát a feletteseinél a tinédzserfiúval hírbe hozott baranyai plébános. Az atv.hu ezzel szemben úgy értesült, hogy a férfi a nagyobb botrányt akarta megelőzni azzal, hogy feldobta magát. Úgy tudjuk, az sem igaz, hogy a viszony évekkel ezelőtt véget ért.

Tiltott kapcsolata miatt adhatta vissza reverendáját a kozármislenyi plébános – írta hétfőn a Szabad Pécs. A portál információi szerint G. K. atyának egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya. A férfi hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt, és bevallotta évekkel ezelőtt, a „papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatát”. A papot felfüggesztették a papi működés gyakorlásától.

Több portál is arról számot be, hogy a férfi a bűntudata miatt jelentette fel magát a felettesénél. Az atv.hu azonban arról értesült, hogy


az önfeladást megelőzte egy feljelentés. Egy szülő fordult a rendőrséghez, és erről szerezhetett tudomást G. K. atya. Azért fordult Dr. Udvardy György megyéspüspökhöz, hogy elkerülje a nagyobb botrányt.

Az ügyre rálátó forrásunk azt is cáfolta, hogy több éve lezárult ügyről lenne szó. Elmondása szerint egészen a közelmúltban történt feljelentésig tartott a viszony. Próbáltuk elérni a férfit, de egész nap ki volt kapcsolva a telefonja.

Rendkívül népszerű volt

Portálunknak többen arról számoltak be, hogy helyi szinten egy ideje már nyílt titok volt a plébános és a gimnazista fiú kapcsolata, ennek ellenére is sokan sajnálják, hogy G. K.-nak el kellett hagynia a hivatalát. A férfi rendkívül népszerű volt a hívek, a fiatalok és a diákjai körében is: egy hétköznapi ember imidzsét alakította ki, aki a reverenda helyett sokszor pólóban vagy kapucnis pulcsiban jelenik meg. Emellett sci-fi-rajongó, rapszövegeket ír és rendkívül közvetlen a fiatalokkal. Rendszeres meghívottja és előadója volt különböző ifjúsági találkozóknak.

G. K. egy pécsi gimnáziumban tanított a botrány kirobbanásáig. 2014-ben így jellemezte egy végzős diák a plébánost az iskolaújságban: „G. K. atyát szerintem nem is kell bemutatni, ő tipikusan az a fazon, aki rutinosan, könnyedén mozog a diákok körében. Kiismeri magát a körükben, elsajátítja a mozgásukat, idiómáikat (és nyelvezetüket...). És egész kellemes az orgánuma. Azt kicsit azért sajnálom, hogy az erkölcstanóráit végigaludtam. Elmondása szerint nebulóként anno ő is ezt tette az irodalomórákon két kemény héten át”.

Kozármisleny Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2015-ben „Kozármisleny Városért Érdemérmet” adományozott a plébánosnak. A díjat egy ünnepi testületi ülés keretében adták át az atyának, akit a konferanszié így jellemzett a felvezető szövegében: „Vállalja és vallja, hogy ő pont ugyanolyan ember, mint a többi hívő. (…) Amivel még különb sokunknál, hogy vállalja a hibáit. Nem rejtegeti, bevallja. És ha kell, képes másokkal négyszemközt, vagy nyilvánosan bocsánatot kérni. Leginkább ezért szeretjük és tiszteljük őt. Hiszen éppen olyan, mint mi vagyunk, és ezért a hívek minden hibáját örömmel megbocsájtják neki”.

Nyomoznak

Az ATV Híradójának megkeresésére a rendőrség a következő közleményt adta ki: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy 42 éves szentlőrinci férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást.

Ajánlom

További belföldi híreink