Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-20 08:01:00

A multik megsarcolásával a vásárló jár rosszul?

Vámos György az OKSZ főtitkára az ATV-ben a multikat sújtó különintézkedés kapcsán elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel a vásárló is rosszul járna, hiszen a kisboltok nagy része vasárnap bezárásra kényszerülne.

Különintézkedésekkel sújtaná a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat a kormány - így értesült az Index. A portál által megszerzett javaslatcsomag szerint megadóztatnák az áruházi parkolást - évi nagyjából húsz milliárd forinttal. Korlátoznák a reklámra elkölthető összeget, megtiltanák, hogy az áruházak különböző termékeket gyűjtőcsomagban áruljanak és bevezetnék a vasárnapi munkavégzés utáni 100 százalékos bérpótlékot. De nem járnának jól a vásárlók sem: a javaslat szerint ellehetetlenítenék az áruházak ingyenes buszjáratait is.

„Nincsen még végleges döntés, és információink szerint kormányon belül is nagy viták vannak, mi abban bízunk, hogy az érveink meghallgatásra találnak, és a nyolc pontból álló csomagból most nem lesz semmi”

- mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az ATV Start című műsorában.
A főtitkár hangsúlyozta, hogy a vasárnapi pótlék vagy a két szabad vasárnap esetében nem az alkalmazottak ellen vannak, hanem arról van szó, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál kevésbé képes a vasárnapi pótlék emelés követelményének eleget tenni.

Vámos arról beszélt, hogy ma mindenki azzal küzd, hogy a megemelt minimálbért ki tudják fizetni.

„Ha egy ilyen intézkedést bevezetne a kormány, rosszul járna a vásárló, hiszen a kisboltok egy része vasárnap bezárásra kényszerülne a pótlékok miatt, hiszen aki 50 százalékos pótlékot nem tud kifizetni az 100 százalékot egyáltalán nem tud kifizetni”

– véli a főtitkár.

Vámos szerint, ha a reklámtól megfosztanák a vásárlót, akkor nem tudna tájékozódni, így a tudatos vásárlástól fosztanák mag. A főtitkár arról is beszélt, hogy a legnagyobb stratégiai hibája ennek a döntéscsomagnak, hogy visszafelé forgatná az idő kerekét, mert olyan megoldásokra kényszerítené a kereskedőket, amin a fejlett országokban már túl vannak.

A főtitkár elfogadhatónak tartja azt a javaslatot, hogy legyen egy kormánybiztosa a kereskedelemnek, aki érdemben szervezi a kereskedelemmel kapcsolatos ügyeket.

A március 14-én egyeztettek az érdekvédők a kormánnyal, ahol többen is elmondták, hogy vannak olyan intézkedések, aminek ők lesznek a kárvallottjai. A főtitkár elmondta: mindig meghallgatják a felvetéseiket, viszont a kormányé a felelősség, hogy hogyan dönt.atv.hu

További belföldi híreink