Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-18 11:47:00

Simicska-Orbán háború: Egy dologtól tartanak a kormánypártban

"Hol a papír?" – a jobboldalon nem adnak szemernyi hitelt sem Vona Gábor Orbán Viktorral kapcsolatos ügynökvádjának, az általános vélemény szerint a Jobbik elnöke csak blöffölt, Simicska Lajosnak pedig nincs politikai "atomfegyvere" volt barátja ellen. Egyvalamitől azonban tartanak a kormánypártban.

Simicska-Orbán háború: Egy dologtól tartanak a kormánypártban

"Hol a papír?" Nincs semmilyen papír, Vona Gábor Simicska Lajossal a háta mögött csak blöffölt a parlamentben hétfőn - ez az általános alaphang a fideszes politikusok, jobboldali közéleti személyiségek között, akiket munkatársunk megkérdezett tegnap, miután kiderült: Vona Gábor óriási csatazajjal kérte számon Orbán Viktort a parlamentben, holott a már ismertekhez képest nincs semmilyen új információja a miniszterelnök állítólagos - és általa rendre cáfolt - ügynökmúltjáról. 

Simicskát látják a háttérben

Az atv.hu-nak tegnap reagáltak fideszesek arra is, hogy Vona Gábor Simicska Lajos emlékezetes "g"-nap utáni interjújára utalva azt érzékeltette munkatársunkkal, mások is lehetnek, akikkel a katonai szolgálata alatt Orbán Viktor egyeztetett, mit jelentsen róluk. Ezt ugyan a kormányoldalon rosszindulatú spekulációnak tartják, de épp emiatt veszik biztosra:

a Jobbik elnökének hétfői parlamenti felszólalása mögött Simicska Lajos áll, hiszen "a volt barát" beszélt  ezekről az időkről részletesen a sokat idézett 2015-ös Mandinernek adott interjújában.

(Simicska az interjúban azt állította, hogy a zalaegerszegi katonai szolgálata alatt Orbán Viktornak jelentést kellett írnia őróla, és együtt beszélték meg, mit írjon.)

Orbán Viktor többször, legutóbb épp hétfőn a parlamentben nevezte hazugságnak, hogy ügynök lett volna. Megpróbálták beszervezni, de nem írt alá semmit - mondta el már többször is. 

A fideszesek szerint annak fényében kell nézni minden Orbán Viktorral szemben  most felhozott ügynökvádat, hogy a "g"-nap után Simicska Lajos jól érzékelhetően egy lapra tett fel mindent: élete céljának tekinti Orbán Viktor megbuktatását.

"Hogy van-e bármilyen értékelhető muníciója ehhez, nem tudni. Mindenesetre városi legendák keringenek egy három órás szupertitkos videófelvetelről, melyen végig Simicska beszél" - mondták fideszesek munkatársunknak, hallomásokra alapozva. De meggyőződésük: ha lenne Simicskának politikai "atomfegyvere", azt már felhasználta volna.

Ami pedig az ügynökvádat illeti: egy ismert konzervatív történész professzor azt mondta munkatársunknak, "zéró a realitása" annak a Simicska által sejtetett verziónak, miszerint Orbán Viktort Putyin orosz elnök zsarolhatja valamilyen, az állítólagos ügynökmúltjával kapcsolatos papírral. És nemcsak azért, mert annak a bizonyos hatos kartonnak nincs meg a hátlapja. Hanem azért sem - folytatta a gondolatmenetet a történész - mert ha esetleg lett volna ilyen, akkor Orbán Viktor nem ostorozta volna olyan bátran és nyíltan az oroszokat sem a Hősök terén 

emlékezetes beszédében a Nagy Imre újratemetésen, sem később a Gellért Szállóban azon a konferencián, amelyiken az orosz nagykövettel nyilvános szóváltásba keveredett. (Orbán Viktor az említett konferencián az energia-függőség kapcsán arról beszélt, hogy nem akarunk a "Gazprom legvidámabb barakkja" lenni, és a közönség soraiban jelen lévő orosz nagykövet szokatlan módon felállt és kikérte az elhangzottakat.)

Összességében az a vélemény a kormányoldalon, hogy mivel a Jobbik jobbról már nem tudja előzni a Fideszt sem nemzetpolitikai, sem bevandorlás-ellenességben, személyében próbálja meg hitelteleníteni a miniszterelnököt övéi előtt, "Simicska Lajossal karöltve" – például a szenzitív ügynökvádat napirenden tartva. A Fideszben biztosak abban, hogy Orbán Viktorra nézve nincs semmilyen kellemetlen adat.

Viszont attól tartanak, hogy a 2018-as választások kampányfinisében a Simicska-oldal bedobhat egy, a miniszterelnök számára "végzetes" sztorit, aminek nem lesz ugyan semmilyen valóságalapja,

de arra alkalmas lesz a „nem zörög a haraszt ha nem fúj a szél” hatásra alapozva hogy megakadályozza, hogy Orbán Viktor harmadszorra is kétharmados győzelmet arasson. 

Ajánlom

További belföldi híreink