Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-17 05:10:00

Vona: Nem Simicska készített fel az Orbán elleni ügynökvádra

Nem Simicska Lajos készítette fel és látta el munícióval, mielőtt ügynökváddal illette Orbán Viktort a parlamentben, az „elkerülhetetlen” végkifejletet előre vetítve – nyilatkozta Vona Gábor az atv.hu-nak. A Jobbik elnöke azt mondta, nincs semmilyen plusz információja a miniszterelnök múltjáról a már ismertekhez képest.

Vona: Nem Simicska készített fel az Orbán elleni ügynökvádra

Nincs semmilyen plusz információja a már ismertekhez képest Orbán Viktor állítólagos – és a miniszterelnök által rendre cáfolt – ügynökmúltjával kapcsolatban Vona Gábornak, sem új papír, sem más dokumentum – derült ki Vona portálunknak adott nyilatkozatából. A Jobbik elnök-frakcióvezetőjét azért kerestük meg, mert hétfőn a parlamentben meglehetős határozottsággal azt kérdezte Orbán Viktortól az ügynökvádakat ismét felhozva: „Mi elől fut?”, és miért próbálja elkerülni azt a helyzetet, „ami előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen?” Ezt követően nevezte Orbán „csicskapártnak” a Jobbikot, szerinte ugyanis már Simicska Lajos zsebében vannak.

Az atv.hu  kérdésére Vona azt mondta, nem beszélt Simicska Lajossal a parlamenti felszólalása előtt „az ügynök ügyről”, így – a miniszterelnök ádáz ellenségévé vált egykori harcostárs – nem is adott semmilyen muníciót neki Orbán Viktor megszorításához. Nincs olyan információja,  ami túlmutat a már ismerteken. „De ha bármi lesz, azt azonnal nyilvánosságra fogom hozni” – tette hozzá a Jobbik elnöke.

Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársa nagy összeveszésük, az emlékezetes „g” nap után nem sokkal állt elő azzal, hogy Orbán Viktort beszervezték a zalaegerszegi katonai szolgálata alatt, és őróla személy szerint is jelentett, igaz, azt a jelentést közösen írták meg, és nem is haragudott rá.

Simicska mindezt a Mandinernek mondta 2015 márciusában, és hozzátette: akkor elhitte barátjának, hogy nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, most viszont, harminc év távlatából már nem is tudja, mit gondoljon.

Vona Gábor most az atv.hu-nak nyilatkozva is elismerte, hogy találkoztak már néhányszor Simicska Lajossal és beszéltek is,  „de ez nem rendszeres, nincs köztünk forró drót”. A Jobbik-elnök azzal is tisztában van, hogy mind Simicska Lajos ügynök vádja, mind az olyan felszólalások, melyekben a miniszterelnök állítólagos ügynökmúltját hozzák elő, Orbán Viktor politikai identitását rombolják, illetve a hitelét a saját jobboldali tábora előtt is.

vona gábor és simicska lajosVona Gábor és Simicska Lajos

De Vona Gábor állítja: ő a Parlamentben hétfőn mindössze egy igent vagy egy nemet várt volna Orbán Viktortól. „Ha nem igazak a vádak, Orbán Viktornak az Országgyűlésben mellébeszélés nélkül ki kellett volna mondania, hogy soha nem volt ügynök és soha nem adott jelentést senkiről sem írásban, sem szóban. De ezt nem tette meg, ehelyett arról beszélt, hogy ő is üldözött volt” – emlékeztetett a Jobbik elnöke.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, az interneten minden vele kapcsolatos adat elérhető, továbbá kijelentette: „mi nem működtünk együtt semmiféle állambiztonsági szolgálattal”.

Vona Gábor a parlamentben azt állította, „tisztában van azzal”, hogy Orbán Viktor a katonaévei alatt kapcsolatba került a szolgálatokkal, és azzal is tisztában van, hogy a családjában volt olyan, aki ’56-ban, a forradalom idején ügynökként dolgozott az Államvédelmi Hatóságnak. Mint most az atv.hu-nak elmondta, azért szegezte mindezt a miniszterelnöknek, mert szerette volna tisztázni, hogy ez-e az a két ok, ami miatt Orbán Viktor nem állt az ügynökakták nyilvánosságra hozatala mellé, holott azt a Jobbik mellett az LMP és a Momentum is szorgalmazza.

„Szüksége lenne a múlttal való szembenézésre a társadalomnak is, és az igazságtételt nem kellene akadályoznia a miniszterelnöknek. Különösen, hogy a magyar társadalom lélekben már felkészült az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára, és árnyalatérzékelése is van a társadalomnak” – állítja a Jobbik elnöke.

Vona Gábor munkatársunk kérdéseire adott válaszaiból kiderült: elhiszi, hogy Orbán Viktort üldözték a rendszerváltás előtt, szerinte azonban „nem volt olyan éles a határ az üldözöttek és a jelentést tevők között”. Arra a felvetésre, hogy a Katonai Biztonsági Hivatalnál előkerült Orbán Viktor 6-os kartonja, ám annak a hátlapja nincs meg, így a beszervezését bizonyító aláírása sem, és ezért a történészek azt mondják, hogy ez csak egy beszervezési kísérlet volt, a Jobbik elnöke úgy reagált: épp ezért kellene Orbán Viktornak teljesen egyértelművé tenni a helyzetet egy igennel vagy egy nemmel, illetve az ügynökakták teljes nyilvánosságával.

További belföldi híreink