Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-16 18:29:00

Luxusadó: Botka részleteket árult el az ATV-ben

Luxusadót vetne ki az ország gazdagabb rétegeire az MSZP, hogy ezzel könnyítse az átlag alatti jövedelműek terhelését. A minimálbért ugyanakkor adómentessé tennék, és szélesítenék a középosztályt. Botka László, az ATV A nap híre című műsorában árult el újabb részleteket.

Ahogy arról az atv.hu beszámolt: „fizessenek a gazdagok” szlogennel hirdetett kampányt az MSZP. A szocialista párt luxusadót vezetne be, hogy ezzel könnyítse az átlag alatti jövedelműek adóterhelését.

A legfrissebb felmérések szerint a magyar háztartások 50 százaléka lényegében teljesen vagyontalan, vagyis legfeljebb az ingatlant birtokolja, amiben él. Másik 45 százaléknak minimális vagyona van, a lakás mellett maximum egy autót birtokol. A maradék 5 százaléknak viszont 30 milliónál nagyobb vagyona van.

A szocialisták ezért azt javasolják, hogy a módosabbak magasabb adóval járuljanak hozzá a közterhekhez, terveik szerint azoknak kellene többlet-hozzájárulást fizetniük, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona, és 100 hektárnál több földje van.

Botka: Adómentessé kell tenni a minimálbért

Ezzel a témával foglalkozott csütörtökön az ATV A nap híre című műsora, melyben a téma kapcsán először szólalt meg Botka László. A szocialista politikus az adás elején leszögezte, adót akarnak csökkenteni az alacsonyabb jövedelműeknék, az Európai Unión belül ugyanis a magyar jövedelmeknél a legnagyobb az elvonás: a fizetések csaknem egyharmada megy az államkasszába. Szerinte Magyarországon jelenleg csak a magasabb jövedelműek járnak jól, példaként említette a csokot.


A politikus szerint a kormány intézkedéseinek következtében egyre nő a társadalmi olló és eltűnik a középosztály. Ezen akarnak változtatni a többkulcsos adó bevezetésével, és kijelentette: kormányra kerülésük esetén adómentessé tennék a minimálbért.

Arról egyelőre nem árult el konkrétumot, hogy milyen mértékű lenne a luxusadó, illetve mennyivel csökkentenék az alacsonyabb keresetűek adóját. Az ugyanakkor elmondta, hogy számításaik szerint 300 milliárd forintot lehetne beszedni az új intézkedéssel, ezt fordítanák a szegényebbek felzárkóztatására. A részleteken jelenleg is dolgoznak a szakembereik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink