Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-03-08 20:50:00

Csepreghy az ATV-ben tett esküt Paks-ügyében

Az államtitkár azt is mondta, a paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszírozná az ország.

Az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalása arról szól, hogy miként lehet felhasználni majd a nyereséget, nem másról - ezt mondta az Egyenes Beszédben Csepreghy Nándor. Szerinte olyan véleményekkel, amelyek kifejezetten atomellenesek, nem lehet vitatkozni.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy látja: a paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszírozná az ország. A miniszterhelyettes azt mondta: 2018-ban kezdődik meg a tényleges beruházás, és még csúszás esetén sem fordulhat elő, hogy tíz éven át egyszerre működjön majd a két blokk.

A politikus szerint nem várható, hogy a beruházás során sokszorosára növekedjenek a költségek. Esküt is tett arra az adásban, hogy Paks-ügyben nem fognak emelkedni a költségek.

Példaként a Puskás stadion beruházást említette, amelyre állítása szerint a kormány az eredeti tervek szerint is 180 milliárd forintos büdzsét fogadott el.

A korrupciós vádakra az államtitkár úgy reagált: Magyarországon a lehető legszigorúbb közbeszerzési törvény van érvényben, és bár nyilván van az országban korrupció, az ellenzék általában akkor érvel ezzel, amikor elfogynak az észérveik. A Transparency International korrupciós jelentését hangulatjelentésnek nevezte a miniszterhelyettes.

Úgy látja, hogy az abban szereplő számok semmit sem jelentenek, a konkrétumokat illetően pedig szerinte vannak benne hiányosságok. A multinacionális vállalatokat érintő változásokról Csepreghy Nándor azt mondta: nem született még konkrét döntés a kérdésben. Leszögezte ugyanakkor, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az élelmiszeripar hazai szereplőinek megerősítésében. A kérdésben teljes körű konzultációt ígért a politikus, és azt mondta, nem a multik kiszorítása a kormány célja.

atv.hu

További belföldi híreink