Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-23 20:41:00

Fürjes: Nyerhető lett volna a népszavazás

Sajnos esélytelenné vált az olimpiai pályázat, pedig korábban soha nem volt ekkora lehetőség arra, hogy Budapesten legyenek az ötkarikás játékok, de elfogyott az egység – ezt Fürjes Balázs mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A pályázat kormánybiztosa szerint tiszteletben kell tartani a 266 ezer aláíró véleményét, ők a pályázat visszavonását támogatták, ez egy olimpiaellenes aláírásgyűjtés volt, de ezzel nincsen semmi baj. A politikus elmondta: az egyetlen felelős döntés volt a visszavonás, mert bohócot csináltunk volna magunkból, és teljesen esélytelenek lettünk volna.

Hozzátette: 2015 júniusában a fővárosi közgyűlés 93 százalékkal támogatta a budapesti pályázatot, nagy volt az összefogás. Ez egy komoly verseny, az ellenfelek sem kicsik és egységben vannak, ellenük nem lehet úgy fellépni, ha nincs a pályázat mögött támogatás – fogalmazott. Fürjes Balázs kijelentette: ha mindenki, aki az olimpia pártján áll, belevetette volna magát, ez a népszavazás nyerhető lett volna.

A kormánybiztos hangsúlyozta: volt két hét, amikor úgy látta, hogy a felfokozott hangulatban nem volt érdemes vitatkozni, de ezen kívül mindig kiállt megvédeni a pályázatot. A politikus elmondta: Franciaországban vérre menő választási küzdelem zajlott, de az olimpiában egységesek, Amerikában is hasonló a helyzet, a Los Angeles-i polgármester az egyik legnagyobb kritikusa Donald Trumpnak, de most kart karba vetve küzdenek a sikerért.

Fürjes Balázs szerint a népszavazásnak semmi köze a visszalépéshez, azért született ez a döntés, mert esélytelenné váltunk.

Amikor a másik két nagyon erős versenyző egységes, kampányolnak a saját városuk mellett, nem árulják el az összefogást – magyarázta. Fürjes Balázs szerint attól nem ijedtek meg, hogy van ellenvélemény, de van egy nemzetközi zsűri, előttük kell felsorakozni úgy, hogy közben a hátországban tűz van.

A kormánybiztos a költségekkel kapcsolatban azt mondta: a magyar költségvetés 15 milliárd forintot ítélt meg erre a pályázatra, ennek a felét költötték el eddig, a Budapest 2024 igazgatósága már utasítást adott arra, hogy zárják be a céget. 

A politikus kijelentette: a Duna Arénát költségkereten belül épült meg és időre. Fürjes elmondta: azt nem tudja, honnan jött a 17 milliárdos költségre vonatkozó információ, a legolcsóbb ajánlattevő 49 milliárdos ajánlatot tett, ebből 12-15 milliárd visszajött áfában a költségvetésben.

Ebből 22 milliárd forint az uszodának a költsége – vélekedett.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: a látványterv egy blöff volt a Duna Arénával kapcsolatban. A kormánybiztos ugyanakkor elmondta: a megépült uszoda világszínvonalon épült meg, méghozzá gyorsan, ezt a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke jelentette ki. A politikus szerint a Komjádi Uszoda 30 éve megérett a felújításra, ezt nem lehet a vizes vb költségeihez írni. Hozzátette: ma még nincs itt az ideje annak, hogy a 2028-as olimpiai rendezés esélyeiről beszéljünk.

Cikkünk megjelenését követően, pénteken Fürjes Balázs kormánybiztos az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Sok építkezés elkezdése előtt készítenek látványtervet. Ha a látványtervet a tervezés előtt készítik, akkor a látványterv sohasem esik egybe a későbbi valósággal. Minden épület esetén a valóság, a befejezett építkezés számít. A határidő előtt és költségkereten belül elkészült Duna Arénáról Hosszú Katinka azt mondta, hogy az a világ legjobb öt uszodaközpontja között van, Marculescu úr, a FINA igazgatója pedig lenyűgözőnek minősítette az elkészült arénát és példaként mutatta be a tokiói olimpia Budapesten tartózkodó szervezőinek. A kérdéses látványtervet munkavállaló alkalmazott készítette munkaköri feladata részeként, az nem került egyetlen fillérbe sem az államnak és másnak sem. A látványterv készítése idején nem volt közöm az úszóaréna építéséhez.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink