Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-23 18:45:00

Botrány a zuglói közgyűlésben: Ellopták a ligetvédők 20 ezer aláírását?

A ligetvédők egy csoportja azt állítja, hogy a Civil Zugló Egyesület ellopta 20 ezer aláírásukat, amit azért gyűjtöttek, hogy szükség esetén riadóztatni tudjanak. Várnai László ezzel szemben azt mondja, az aláírásokat ők gyűjtötték össze még jóval azelőtt, hogy a ligetvédők feltűntek volna, a mai akciót pedig provokációnak tartja. Az aktivisták ma személyesen mentek el az önkormányzat testületi ülésére, hogy visszakérjék az íveket.

Botrány a zuglói közgyűlésben: Ellopták a ligetvédők 20 ezer aláírását?
Fotó: atv.hu

Botrányosan alakult a Zuglói Önkormányzat testületi ülése csütörtökön. A teremben ugyanis a képviselőkön kívül megjelentek a ligetvédők is, és éles szóváltásba keveredtek a Civil Zugló Egyesület képviselőjével, Várnai Lászlóval, akit lopással vádolnak.

A történet előzményéről az egyik ligetvédő, Sebestyén Eszter számolt be az atv.hu-nak. A mozgalom tagjai tavaly kezdtek közös aláírásgyűjtésbe a Civil Zugló Egyesülettel, abból a célból, hogy legyen egy bármikor riadóztatható, szimpatizánsokból álló tömeg.

Sebestyén Eszter azt állítja, hogy az aláírásgyűjtésben csak a ligetvédők vettek részt, tavaly húsvétig össze is szedtek 20 ezer aláírást. Itt jött képbe a Civil Zugló Egyesület, ami felajánlotta, hogy digitalizálja az aláírásokat, és adatbázis formájában visszaadja a ligetvédőknek.


Állításuk szerint ez a mai napig nem történt meg, ezért ma úgy döntöttek, hogy személyesen kérik vissza az aláírásokat Várnai Lászlótól. Az képviselőtestületi ülésen megjelent tucatnyi aktivista egyik transzparensén az állt: "Várnai elloptad, add vissza az aláírásainkat".

A Civil Zugló Egyesület képviselője nehezen viselte a szituációt, és azzal vádolta meg a ligetvédőket, hogy az akcióval szándékosan a szocialisták malmára hajtják a vizet. A ligetvédő Sebestyén Eszter az atv.hu-nak is leszögezte, hogy nem akarnak belefolyni a zuglói időközi választás kampányába, azért van égető szükségük az aláírásokra, mert március 15-én megkezdődhet a mélygarázs építése a Városligetben, amit meg akarnak akadályozni.

Provokáció?

Várnai László ugyanakkor lapunknak azt mondta: provokációnak tartja az aktivisták mai megmozdulását, és úgy véli, hogy a zuglói szocialisták állnak az akció mögött.


Hangsúlyozta, hogy az emlegetett 20 ezer aláírás a Civil Zugló Egyesület tulajdona, amit még a ligetvédők megalakulása előtt gyűjtöttek az egyesületük aláírásgyűjtő-ívére.

Állítása szerint az ívet ők bocsátották a ligetvédők rendelkezésére, amire maximum 1-2 ezer aláírást gyűjtöttek, így nem is érti, hogy miért követelik most rajtuk a 20 ezres adatbázist.

Fejlemények

Cikkünk megjelenése után került sor a Sebestyén Eszter és Várnai László közötti egyeztetésre. A Ligetvédő elmondta lapunknak, hogy az elnök az egyesület által gyűjtött aláírásokat 2015 novemberében átadta Baán Lászlónak, a Liget Projekt miniszteri biztosának, ugyanakkor azok digitalizált változatát, hasonlóan a ligetvédők által később gyűjtött aláírásokhoz, ígérete szerint a Városliget védelmében való mozgósításra fogja használni, amennyiben bármilyen "faátültető" gép érkezne, vagy építkezési munkálatokba kezdenének a területen.

Cikkünk megjelenése után egy másik ligetvédő társaság, a "Ligetvédők PeCsa-tábor" arról tájékoztatták portálunkat, hogy Sebestyén Eszterék kiváltak soraikból, és magukat felváltva „Ligetvédők Elszántak”, „Ligetvédők Alapítóknak és „Legyen a Liget a Kertem akciócsoportnak” nevezik. Tájékoztatásuk szerint az ő ligetvédő mozgalomuknak nem volt köze a csütörtöki akcióhoz, majd megismételték, amit Várnai László is elmondott az atv.hu-nak.

Ajánlom

További belföldi híreink