Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-17 14:35:00

Olimpia: Orbán Tarlóssal vonatná vissza a pályázatot, a bűnbak a baloldal lesz

Orbán Viktor a Fidesz visegrádi frakcióülésén „hivatalosan” ki sem ejtette az olimpia szót, és kiadta az ukázt, hogy senki sem beszélhet róla. Viszont Tarlós Istvánnal visszavonatná a pályázatot, a bűnbak az „olimpia ügyét eláruló” balliberális ellenzék lesz. Olyan is volt, aki gyakorlatilag lehazaárulózta az aláírásgyűjtőket.

Olimpia: Orbán Tarlóssal vonatná vissza a pályázatot, a bűnbak a baloldal lesz
A több mint 266 ezer aláírás becsomagolva (Fotó: MTI)

Sem az olimpia szót, sem a Momentum nevét nem ejtette ki Orbán Viktor Visegrádon "hivatalosan" a Fidesz-frakció háromnapos kihelyezett ülésén szerdai beszédében, a háttérben azonban mindenkit arra figyelmeztetett: informálisan se beszéljenek róla, amíg nem gyűlnek össze az aláírások és „nincs kész helyzet”.

Munkatársunk viszont már napokkal ezelőtt azt hallotta, hogyha kiderül, hogy a Momentum Mozgalom össze tudta gyűjteni a népszavazáshoz szükséges minimum 138 ezer érvényes aláírást és nem lesz akadálya a referendum megtartásának, akkor visszavonják Magyarország pályázatát a 2024-es olimpiára.

Az mno.hu írt először a pályázat visszavonásáról. Ezt ma Tarlós István főpolgármester lényegében be is jelentette. Információink szerint az olimpiáról ma délelőtt a Fidesz elnökségi ülésén is szó volt Visegrádon,

de a hivatalos Fidesz-kommunikáció az, hogy „döntsön a nép”, akkor is, ha a kormányoldalon már korábban az az álláspont alakult ki, nem szabad teret adni a választások előtt egy évvel az olimpiaellenes kampánynak és referendumnak,

hiszen ezen ügy mellett a teljes balliberális ellenzék összezárhatna a Momentum Mozgalommal az epicentrumban.

Tarlós majd megoldja

Az október 2-i érvénytelen kvótanépszavazás után viszont sem a miniszterelnök, sem a Fidesz nem mehet szembe a népszavazás „ethoszával” és jelentőségével, ezért az olimpiai pályázat visszavonását kiszervezik, mégpedig Tarlós István főpolgármesterhez, aki néhány évvel ezelőtt határozottan szkeptikus volt egy budapesti olimpia megrendezésével kapcsolatban. Tarlós akkor úgy érezte: „még nincs itt az ideje” az olimpiarendezésnek.


fotó: atv.huFotó: atv.hu


Információink szerint Rogán Antal viszont beszélt az olimpiáról tegnap Visegrádon, amikor a képviselőknek a kampánystratégiáról adott tájékoztatást. Az egyik képviselő elmondása szerint az az üzenet: az olimpiaellenes mozgalom valójában már nem is egy civil népakarat, hiszen Fekete Győr Andrásék az aláírásgyűjtés lezárása előtt bejelentették, hogy párttá alakulnak, másrészt a baloldal pártjai is gyűjtötték az aláírásokat, azaz az ügy átpolitizálódott és a kampány részévé vált, és már nem is az olimpia ügyéről, nemzeti ügyről, hanem kormányellenességről van szó.

Ha pedig nem lesz olimpia, akkor a balliberális pártok lesznek a bűnbakok, hogy a korábbi nemzeti egységet megbontva "elárulták az olimpia ügyét".

Úgy tudjuk, a felszólaló politikusok között volt, aki gyakorlatilag lehazaárulózta az aláírásgyűjtőket és a Momentumosokat. Az atv.hu-t tájékoztató képviselők megerősítették: Orbán Viktor azért is dilemmázott a Momentum aláírásgyűjtésének a megkezdésétől mostanáig, mert szeretett volna kivárni a végeredményt. Magyarország számára ugyanis nem közömbös, hogy 2017. szeptember 15-én a Limában ülésező nemzetközi olimpiai bizottság esetleg egy körben dönt-e a „24-es, illetve a ’28-as olimpia megrendezéséről.

Ha ez a forgatókönyv valósulna meg ugyanis, akkor Budapest számára esély nyílhatott volna, hogy ha a ’24-es kandidálásunk nem is győzne, a ’28-as nyári játékok megrendezéséhez közelebb kerülhetnénk. (Természetesen csak abban az esetben reménykedhetne Budapest, ha nem Párizs, hanem Los Angeles lenne a 2024-es olimpia győztese.)

További belföldi híreink