Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-18 15:20:00

Botka hadat üzent a NER-nek és új baloldalt hirdetett

A Szabad Sajtó Alapítvány vendégeként Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Botka László, Szeged polgármestere értékelte Magyarország helyzetét. A lesújtó diagnózisuk után, erőteljes kormánykritika, külpolitikai kitekintések, és szociális ígéretek következtek.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint baloldalon jelenleg az az alapkérdés, hogy akarnak-e nyerni 2018-ban és ehhez milyen út vezet. Mivel Magyarországon 10 emberből 7 változást akar, a következő választás maga a nagybetűs döntés lesz a nép életében. Az elnök az otthonmaradókat és a Jobbik felé kacsingatókat is figyelmeztette, hogy szándékaikkal a Fidesz malmára hajtják a vizet, lehetséges baloldali szövetségeseiknek pedig további székeket ígért a vasárnapi asztalnál, és arra kérte őket, hogy fejezzék be az asztal alatti rugdosódást.

Mint mondta, ők nem csupán kvalifikáltatni akarják magukat, vagy dobogósok lenni, hanem BL-döntőt szeretnének nyerni, amit meg is fejtett hallgatóságának: nem a Bajnokok Ligájára gondolt, hanem Botka Lászlóra. Szerinte pártja erős, megkerülhetetlen és ezt bizonyítják az időközi választásokon elért eredmények, illetve a vasárnapi boltzárral és a földmutyival kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseik sikerei is.

forrás: mtiforrás: MTI

A Momentum pénteken lezárult aláírásgyűjtésével kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy


a siker mindig a kezdeményezőké, de a munka közös volt, és kész helyzetet teremtett a kormányoldalon. Eredményeik között említette még az olyan korrupciós ügyek országos szintre emelését, mint az MNB alapítványok, a Questor, vagy Voldemort nagyúr történetei.

Mielőtt felkonferálta a szegedi polgármestert, mindenkit felszólított, hogy írja fel a falára: a Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható. ​

Botka kiosztotta Orbánt és Gyurcsányt

Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje külpolitikai kitekintéssel kezdte beszédét: az uniót a Brexit miatt, Amerikát az elnökválasztás miatt kárhoztatta, mondván, kampánybohózattá változtatták a demokrácia csúcsintézményét, a szabad választásokat. A politikus leszögezte, hogy Magyarország helye nyugaton van, nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja, és kiállt az unió és a NATO által védelmezett értékek és szövetségi politika mellett. Mint fogalmazott: hazánknak nincs helye az EU-n kívül, még ha annak működésében javításokat kell is eszközölni, és őrültségnek nevezte, hogy a Jobbik és a Fidesz veszett kutyaként harap a kézbe, amelyből enni kap.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje alaposan megsorozta Orbánt és az általa felépített rendszert: a demokrácia ádáz ellenségei, nincs jövőképük, a pénz nyelvén értenek csak, és szerinte le kell bontani azt a kasztrendszert, amelyet Lázár János miniszter korábbi mondatait idézve ragadott meg: Akinek nincs semmije, annyit is ér. Botka úgy látja, hogy a jobboldali populizmus a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke, és akik a választók szemébe hazudtak, vagy az elmúlt 25 évben leszerepeltek, fújjanak visszavonulót, hogy a változást akarók odaférjenek.

Szerinte a baloldalnak úgy am blokk, le kell vonnia a konzekvenciákat, mivel nem kínált kiutat az elszegényedésből és becsapta választóit, amelyért bocsánatot is kért a bennük csalódóktól. Úgy fogalmazott, belátták hibáikat és nem hagyják többé cserben az embereket. Ennek kapcsán Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét többször is megidézte Botka, noha nevét egyszer sem mondta ki. Utalt viszont a harmadik utas szoociáldemokrata politizálás bukására, amely pusztán az esélyegyenlőség hangsúlyozásával akarta megvalósítani az egyenlők társadalmát, és bízott benne, hogy a lehetőségek biztosítása önmagában elegendő lesz a leszakadt társadalmi rétegek felemelkedéséhez. Sőt, a polgármester ennek a számlájára írja a populizmus és a nacionalizmus felerősödését, és aktoraik népszerűségének növekedését.

forrás: mtiforrás: MTI

Botka azt ígérte, hogy baloldali fordulat esetén, az egészségügy és az oktatás Fidesz által lezüllesztett rendszerét teszik helyre, méghozzá az állami korrupció felszámolásával, az oligarchák és kiváltságosok vagyonának közteherviselésbe vonásával, illetve a 100 milliárdos stadionépítések és a kormányzati Halálcsillag Budai Várba költöztetésének leállításával.


Szerinte utóbbi két tétel máshova csatornázásával felszámolható lett volna Magyarországon a mélyszegénység. A Fidesz Paradicsomot adott az elitnek, és fél millió magyar tehetséget üldözött el hazánkból – vélekedett a politikus, aki szerint igazi baloldali fordulatra van szüksége az országnak.

Távozniuk kell a bal- és jobboldal gyűlölve szeretett ikonjainak - mondta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, és jelezte: a korábbi baloldali kormányok is adósak a vagyoni különbségek felszámolásával, ami a jobboldali népbutítók felemelkedéséhez vezetett, akik viszont megtagadták a kereszténység kétezer éves tanítását a szegények felemeléséről, és így méltatlanná váltak a magyar nép vezetésére. A jövőben mindent másképp kell csinálni – fogalmazott, hozzátéve: se Horthy, se Kádár retróra nincs szüksége a magyaroknak, de még a rendszerváltás utáni kormányok elhibázott politikájára sem.

Az átláthatóságért és a korrupció felszámolása ellen Botka a skandináv transzparens adórendszerrel küzdene, és amellett, hogy mindenkinek nyilvánossá tenné az adóbevallását, a közbeszerzéseken indulóknak vagyonnyilatkozatot kellene tenniük. 

Ahhoz, hogy „Magyarország a magyaroké és ne a Mészárosoké" legyen, új típusú extraadót vetne ki az oligarchákra és a politikai kapcsolataik által kiváltságos helyzetbe kerültekre.

Végezetül, Szegedre utalva jelezte, hogy büszke eredményeikre, de nem akar sziget maradni a narancstengerben, ezért, hogy a választás másnapján is tükörbe tudjon nézni, beszáll a küzdelembe, hogy korábbi szavazóik mellé még egymillió magyar embert megnyerjenek az új baloldal számára. Tárgyalópartnereinek azt üzente, fogadják el feltételeit, hogy ha egy győztes csapat tagjai akarnak lenni.

Hajrá Magyarország!, Hajrá Európa! Hajrá Demokraták! – búcsúzott közönségétől Botka László.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink