Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-17 15:49:00

Népszavazás az olimpiáról: Így reagáltak az ellenzéki pártok

A Demokratikus Koalíció szerint „elbuktak Orbán tervei”, az MSZP úgy véli "Tarlós hazudik", amikor azt állítja, az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált" a 2024-es olimpia magyarországi megrendezése mögül. Az Együtt mindjárt stoppot hirdetett az „olimpiai pályázati pénzszórásnak”, a Párbeszéd pedig felszólítja a kormánypártokat, hogy „trükközés helyett vegyék komolyan a budapestiek akaratát.” Így látják a Momentum Mozgalom sikerét az ellenzéki pártok.

Népszavazás az olimpiáról: Így reagáltak az ellenzéki pártok
Az összegyűjtött aláírások becsomagolva (Fotó: atv.hu)

Amint arról az atv.hu is beszámolt róla, a főpolgármester egy mai sajtótájékoztatón jelentette ki többek között, hogy „másfél évvel ezelőtt az országos politika maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett, most valamiért az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált"; ez árulás.” Közben az is kiderült, hogy a Momentum Mozgalom összesen 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében a Fővárosi Választási Irodának.

DK: Elbuktak Orbán olimpiai tervei

Az ellenzéki párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében egyfelől gratulál a Momentum Mozgalomnak, és kihangsúlyozzák, hogy az akció következtében „a fővárosiak bebizonyították, hogy mást gondolnak a budapesti olimpiáról, mint a fideszes városvezetés.” A DK úgy látja, hogy ezzel „elbuktak Orbán olimpiai tervei.”

MSZP: nem igaz, hogy az ellenzék "kihátrált"

Horváth Csaba szerint "Tarlós István hazudik", amikor azt állítja, az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált" a 2024-es olimpia magyarországi megrendezése mögül. Az MSZP fővárosi képviselője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: jegyzőkönyv tanúskodik arról, hogy bár az olimpia elvi támogatását felvállalta az ellenzék, "kérdőjelként" vetette fel egyebek mellett az egészségügy és a szociális ellátórendszer helyzetét. Minden olyan kezdeményezés felkarolandó, amely figyelmet irányíthat a fővárosra, ugyanakkor vannak kockázatok és veszélyek is - szögezte le.

horváth csabaHorváth Csaba
Tarlós István azon kijelentésére, hogy kellő számú, népszavazásra irányuló aláírás összegyűlése esetén "erősen el fog gondolkodni", nem kellene-e visszavonni a pályázatot, a szocialista politikus úgy reagált: gyáva, de hatásos lépés lenne a visszakozás. A főpolgármester nyíltan beismerte, hogy ráébredt a problémákra, és nem mer szembenézni a budapestiek véleményével - vélekedett Horváth Csaba, aki a vasárnapi boltzár ügyében kialakult helyzethez hasonlította a jelenlegit.

Egy másik kérdésre felelve ugyanakkor azt mondta, még mindig 70 százalék esélyt lát rá, hogy a főváros fenntartja a pályázatát. Közölte: jövő szerdára benyújtanak egy javaslatot arról, hogy még szeptemberre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése előtti időpontra tűzzék ki a népszavazást.

Együtt: STOP az olimpiai pályázati pénzszórásnak

Az ellenzéki párt közleményben reagált a Momentum Mozgalomnak, hogy sikeresen teljesítették a népszavazás kötelező kiírásához szükséges aláírás mennyiséget. Mivel jóval a minimum felett gyűjtöttek szignókat, ezért az Együtt biztos abban, hogy így „az emberek dönthetnek majd arról, hogy Budapest folytassa-e a pályázatot a 2024-es olimpia rendezéséért.”


fotó: atv.huFotó: atv.hu
Egyúttal felszólították a Fidesz-kormányt és a fővárost, hogy „azonnal függessze fel a pályázatot, valamint rendeljen el stoppot minden kiadással kapcsolatban, amíg a budapesti választók nem dönthetnek a kérdésben, azt követően pedig a szavazók döntésének megfelelően járjon majd el.”

P: A trükközés helyett vegyék komolyan a budapestiek akaratát

Karácsony Gergely zuglói polgármester jövő héten szerdán a fővárosi közgyűlésben kezdeményezi, hogy a főváros írja ki a népszavazást olimpia-ügyben. A Párbeszéd szerint a kormánypártok trükközés és megúszás helyett támogassák, hogy a budapestiek dönthessenek – írják szerkesztőségünkhöz eljuttatott kommünikében.


karácsony gergelyKarácsony Gergely
A Párbeszéd továbbá felszólítja a kormánypártokat, hogy „egymásra mutogatás és a trükközés helyett vegyék komolyan a budapestiek akaratát és írjanak ki népszavazást az olimpiáról.” Arra kéri a kormánypárti képviselőket, hogy a jövő heti fővárosi közgyűlésen támogassák a Párbeszéd javaslatát a népszavazás kiírásáról, amelyet a párt a többi, aláírást gyűjtő párt képviselőjével terjesztene a közgyűlés elé.

Karácsony az olimpiai pályázattal kapcsolatban azt szeretné, ha a főváros mindent felfüggesztene. Szerinte meg kell várni a népszavazás eredményét, „mert, bár az aláírók többsége olimpiaellenes volt, voltak köztük olyanok is, akik a népszavazás kiírását szerették volna elérni.”

atv.hu

További belföldi híreink