Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-14 10:25:00

Gergényi 400 ezer forintja: mindkét oldal botrányról beszél

A Fidesz szerint felháborítóan enyhe ítélet született, a DK szerint az a szégyen, hogy a 2006-ban a közrendet védő rendőrök kerültek a vádlottak padjára.

Gergényi 400 ezer forintja: mindkét oldal botrányról beszél
Gergényi Péter

Részben megváltoztatta a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa. A jogerős ítélet szerint a másodrendű vádlott, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyedrendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a 150 ezer forintos bűnügyi költséget. A negyedrendű vádlott, a tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka jogerősen megrovást kapott. Az elsőrendű vádlott, Bene László volt országos főkapitány, valamint a többi vádlott felmentő ítéletét a táblabíróság helybenhagyta.

Gergényi ügyvédje az ATV A nap híre című műsorában azt mondta, a másodfokú ítélet indoklásában olyan ellentmondás szerepel, ami miatt ezt az ítéletet megalapozatlannak tartja. Hogy mi is ez az ellentmondás, azt Gulyás Gábor nem részletezte, azt viszont elmondta, noha a vádirat szerint Gergényi nem váltotta le a tévészékház védelmének biztosítására kinevezett és állítólag alkalmatlanná vált rendőrparancsnokot, szerinte a volt budapesti rendőr-főkapitányt nem terheli felelősség a székház feladása miatt. A konkrét perben nem esik szó a rendőri túlkapásokról és a rendőri fellépés arányosságáról, de az ügyvéd szerint túlkapásokat egyébként sem a rendőrök követtek el, hanem inkább azok, akik „ütötték-verték”, kövekkel dobálták őket.

Szégyen, hogy az akkori rendőri vezetőknek kellett a vádlottak padján ülniük, miközben azokra az emberekre, akik randalíroztak, köveket dobáltak és „felgyújtották fél Budapestet”, hősként tekint a jobboldal – ezt már Vadai Ágnes mondta a műsorban. A DK alelnöke a 2006-os eseményeket az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérletnek tartja, a rendőrök pedig szerinte az adott körülmények között, a rendelkezésre álló felszereléssel a legjobb tudásuk szerint védték az alkotmányos rendet. Voltak persze szakmai hibák, ezt soha nem is tagadtuk – fogalmazott Vadai –, de szerinte egészen elkeserítő, és „az összes egyenruhás lenézése”, ahogy a Fidesz 2010 óta a rendőrökkel bánik.

Bodoky Tamás újságíró, aki könyvet is írt az eseményekről, az adásban úgy vélekedett, a rendőri vezetők felelőssége is felmerül, hiszen számos esetben bebizonyosodott, hogy símaszkban, azonosító nélkül vertek meg olyan embereket, akik még csak nem is vettek részt a tüntetésen, illetve olyan tüntetőket is, akik nem támadtak rá a rendőrökre. Ezek az ügyek sokszor egy idő után öncélú jogászkodássá váltak, és nem arról volt szó, ami konkrétan az utcán történt – számolt be tapasztalatairól az újságíró, aki több 2006-os ügy tárgyalásán is részt vett. Az pedig, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítót, illetve hogy sokszor egymást védték a vallomásaikkal, rendkívül nehézzé tette, hogy egy-egy konkrét ügyben az eljárás megindulhasson – mondta el Bodoky.

atv.hu / J.I.

Ajánlom

További belföldi híreink