Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-02-10 14:28:00

Erdő Péter és Szabó István kérte az abortusztilalmat

A Fidesz semmilyen változtatást nem tervez az abortusz szabályozása ügyében – nyilatkozta Kósa Lajos az atv.hu-nak. A KDNP-s Rubovszky György szintén azt mondta, hogy a kereszténydemokraták sem kezdeményeznek szigorítási akciót. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Szabó István, a református egyház feje kérte a kormánytól: „üdvösségbe vágónak tekintik”, hogy az állam ne kérhessen abortuszt egyházi kórházaktól – tudta meg az atv.hu. A kormányoldal szerint ez nem alkotmányellenes.

Erdő Péter és Szabó István kérte az abortusztilalmat
Erdő Péter bíboros (Reuters)

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, a katolikus egyház feje és Szabó István kérték a kormányt, hogy egyházi kórházakban ne végezzenek abortuszt Magyarországon – mondta el az atv.hunak egy magas rangú kormányzati forrás annak kapcsán, hogy Lázár János tegnap a kormányinfón bejelentette: két budapesti kórház, a Bethesda és a Budai Irgalmasrendi a kormánytól kapott 7,8 milliárdos támogatásért cserébe vállalta, hogy felújított osztályokon nem végeznek abortuszt és nem fogadnak el hálapénzt sem.  A két kórház között új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre.  Munkatársunk kérdésére, hogy miért pont most vált az egyházi vezetők számára aktuálissá a kérdés, forrásunk  úgy válaszolt: „mostanra született meg az egyezség Szajuz és a bíboros között” (Szabó István beceneve a Szajuz).

A Bethesda Kórház főigazgatója, Velkey György már tavaly nyáron beszélt arról, hogy az általa vezetett intézményben, az új szülészeten nem végeznek majd abortuszokat. Sokszor és sokféleképpen megfogalmazódott már nálunk az az igény mind egyházi, mind társadalmi részről,  hogy a szülészeti ellátásban nagy szükség volna egy új szemléletű modellre – mondta akkor a csaladbarat.hu-nak, megerősítve, hogy abortuszmentes lesz a szülészetük. „Mára jó kapcsolatrendszerünk alakult ki olyan ellátókkal, akik ezt az irányt értik, és szívesen képviselnék is azt a leendő osztályon. Az új szülészet három alappillére a természetes, kevésbé medikalizált, ugyanakkor teljes biztonságot adó szülészeti háttér megteremtése, az élet védelmének a hangsúlyozása, tehát egy abortuszmentes szülészet, valamint  a szülészetre rárakódott anyagi disszonanciák kitisztítása, azaz egy világos pénzügyi rendszer megteremtése” – fejtette ki. Arra a kérdésre, hogy az új szülészeten egyáltalán nem végeznek-e majd abortuszokat, Velkey György azt válaszolta: „így van”. Nincs más ilyen kórház, mivel az abortusz a protokoll része - tette hozzá.


Arra, hogy kötelező elvégezni az abortuszt, ha az anya kéri, a Bethesda főigazgatója azt mondta: rendszerszerűen igen, ugyanakkor van egy jelentős réteg Magyarországon, amelynek  tagjai ezzel nem értenek egyet, és úgy gondoljuk, hogy megvalósítható kell legyen egy olyan intézmény, ahol nem történik terhességmegszakítás.

Nem lesz szigorítás

A Fidesz az abortusz szabályozása ügyében semmilyen változtatást nem tervez, és a kérdés a jövő heti visegrádi évadnyitó frakcióülésen sem lesz téma – nyilatkozta Kósa Lajos frakcióvezető az atv.hu-nak. Megkerestük Rubovszky György kereszténydemokrata politikust is, aki szintén azt mondta: a KDNP nem kezdeményez szigorítást abortusz ügyben, nem nyitják meg ezt a kérdést. A parlament igazságügyi bizottságának az elnöke szerint nem alkotmányellenes, hogy két kórház, a Bethesda és az Irgalmasrendi 7,8 milliárdos állami támogatásért cserébe vállalta az abortusztilalmat. Ugyanezt az álláspontot osztja Gulyás Gergely, a parlament alelnöke, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának az elnöke is. A kormánypárti politikusok nem gondolják, hogy mindez sértené az önrendelkezéshez vagy az egészséghez való jogot, ezekben az intézményekben eddig sem végeztek abortuszt.


Más források szerint a két kórház abortuszellenes elhivatottsága jó ideológiai platformot jelent a Fidesz „bajtársának” a KDNP-nek, a Fidesz pedig a kereszténység iránti elkötelezettségét demonstrálhatja a Jobbikkal szemben – és épp Orbán Viktor szokásos évértékelése előtt exponálva a kérdést.

Az atv.hu felvetésére, miszerint az orvosok most is eldönthetik, hogy végeznek-e abortuszt, vagy sem,  miért volt szükség a 7,8 milliárdos állami támogatás kapcsán abortusztilalmi feltételről beszélni, KDNP-s politikusok elismerték, hogy ez így van. Szerintük azonban fontos különbség, hogy az alkotmánybírósági döntés a lelkiismereti szabadság és a hippokratészi eskü alapján hozta meg határozatát, míg a kereszténydemokraták számára az élet védelme, az abortusztilalom „hitelvi kérdés”. Összehasonlításképp megjegyezték azt is, hogy a vállalt hálapénz-tilalom is „szép dolog”, de az sem hitelvi megközelítés.

A kereszténydemokraták már 2011-ben a Fidesz-KDNP siófoki kihelyezett ülésén szakítópróbának tekintették az új alaptörvény normaszöveg-koncepciójának a megfogalmazásakor, hogy az üdvösségükbe vágó kérdésekben nem ismernek kompromisszumot. Végül, viharos elnökségi ülések és frakcióülés után, egy vesszőn múlott, hogy a KDNP is elfogadta az Orbán Viktor által megrendelt új alkotmány-koncepciót, a jóváhagyott szövegváltozatban ugyanis az emberi élet védelme a magzati élet védelmét is jelenti. Egy befolyásos kormánytag szerint a kereszténydemokraták realisták voltak, tudták, hogy nincs meg a társadalmi támogatás az abortusztilalom mellett, és egyezséget kötöttek, melyre elmondásuk szerint a miniszterelnök a garancia. Az egyezség alaptézise volt, hogy az egyházi kórházak esetén az állam nem erőltetheti az abortusz elvégzését, a KDNP-s képviselők számára elsődleges, a hit és erkölcs dolgát érintő kérdésekben nem köti őket a frakciófegyelem, azaz lelkiismeretük szerint szavazhatnak a parlamentben. Az aktuálisan Soltész Miklós által vezetett egyházügyi államtitkárság pedig mindenkor szabad kezet kap a „pro life” ügyek támogatásában.

Arra a lapunk által megkérdezett kormányzati források egyelőre nem tudtak válaszolni, gyakorlat lesz-e, hogy más kórházak is kapnak plusz forrást, ha vállalják az abortusz-, és hálapénz tilalmat.

 

Ajánlom

További belföldi híreink