Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-16 07:14:00

Konrád: pereljék be Orbánékat a civil szervezetek

Ez zsarnokság, de nem kell „berezelni”, be kell perelni az Orbán-kormányt – üzeni Konrád György a Németh Szilárd által megfenyegetett civil szerveteknek. Az író az atv.hu-nak azt mondta, Soros Görgy olyan jótevője Magyarországnak, mint Széchenyi István.

A most 87 éves Soros Györgyöt Magyarország nagy jótevőjének tartja Konrád György, aki a kormány által nap mint nap támadott és ellenségnek kikiáltott magyar származású amerikai üzletemberről azt gondolja: ugyanazt tette mint Széchenyi István, a magánvagyonából hatalmas összegeket áldozott az akkori demokratikus ellenzék támogatására, „még Xerox-nyomatókat is tőle kaptak”. Konrád felidézte, hogy 1978-ban találkozott az üzletemberrel New York-ban egy vacsorán, ő akkor már nagy befektetési alapok fölött rendelkezett, balett karokat és kosárlabda csapatokat támogatott.

Ő javasolta neki a szóban forgó vacsora után egy közös kávézáson – Litván Györggyel és Eörsi Istvánnal egyetértve –, hogy pénzével a közép-európai, a magyar demokratikus ellenzéket segítse.

Konrád György emlékeztetett, hogy több kormányzati szereplő és sok fideszes is a Soros Alapítvány ösztöndíjával folytatott kutatást és végzett posztgraduális képzést a rendszerváltás idején, Angliában, az Egyesült Államokban. Orbán Viktor is, akit ő maga javasolt a Soros-ösztöndíjra- tette hozza.

Átkorcsolyázott

„Akkor Orbán Viktor még liberális volt, más volt a világlátása. Azóta azonban átkorcsolyázott a túloldalra, szuper etatistává vált, mindenről ő dönthet. Most már külföldi ágensek lettek, akik Soros György pénzét elfogadják”. Pedig a TASZ-t is segítette Soros György, ezért Orbán Viktornak inkább hálásnak kellene lennie, hiszen a 2006-os Fidesz nagygyűlés után az Astoriánál történt rendőrségi akcióról szóló nyilatkozata miatt a Gyurcsány-kormány igazságügyi és rendészeti minisztériuma beperelte, és akkor ő 2007-ben a most „eltakarítani” tervezett TASZ-tól kért jogi segítséget, melyet biztosítottak is a számára – emlékeztetett Konrád György is, konstatálva:

a civil azt jelenti, hogy polgár. Ha tehát Orbán és az emberei a civileket támadják, az valamennyiünk elleni támadás, hiszen mindannyian polgárok vagyunk. A fideszes Németh Szilárd és az Orbán-kormány tehát az egész társadalom és főképp a magyar értelmiség ellen indított hadjáratot

azzal, hogy nyíltan megfenyegette a külföldi, Soros-pénzeket elfogadó civil szervezeteket az országból való „kitakarítással”.  

soros györgySoros György
Nem szabad berezelni

Az író az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt tanácsolja a civil szerveteknek: a szokatlanul durva fenyegetés ellenére sem szabad megijedni, „berezelni”, sem a Németh Szilárd halállistájára felkerült három civil szervezetnek, a Magyar Helsinki Bizottságnak, a TASZ-nak, illetve a Transparency Internationalnak, sem az értelmiségnek.

Annak kapcsán, hogy úgy tűnik, Orbán Viktor és kormánya semmilyen kritikát, illetve ellenvéleményt nem tűr el, Konrád György azt a véleményt fogalmazta meg: ezt zsarnokságnak kell nevezni. Akkor is, ha az a megítélése szerint

csak „üres duma”, hogy ezeket a civil szervezeteket az országból is kitakarítják, illetve kiszorítják – erre ugyanis nincs jogállami lehetőség. Nem jogállami, fél diktatúrákra jellemző módszerekkel sem Németh Szilárd, sem a kormány nem távolíthatja el Magyarországról azokat az értelmiségieket, jogászokat, emberi-jogi aktivistákat, akik éppen az emberi méltóságot védik,

és az alapvető emberi jogokat, melyek mindenkit egyformán megilletnek.

Orbán és Andropov

Konrád György az Andropov-érával vont párhuzamot, emlékeztetve, az akkori rendőrállam kitaszította az orosz értelmiséget a Szovjetunió határain kívülre, így Szolzsenyicint is. A rezsim szempontjából azonban ez semmi jót nem hozott.

„Többet vesztett a rezsim, mint amennyit nyerni hitt. Nem lehetett a Szokol rádiókat kicsavarni az emberek kezéből. Most a nyilvánosság hangját az Orbán-kormány sem lesz képes lecsavarni.”

Úgy látja, minden önkényuralom ijesztget. A szólás szabadsága és a véleménynyilvánítás azonban alkotmányos alapjog, ez mindennemű civil szervezetet megillet.  Ha az Orbán-kormány formálisan is megkísérli megakadályozni a civil szervezeteket ebbéli jogukban, indokolttá válik beperelni a magyar kormányt a szólásszabadság sérelme miatt – mondta az író, aki szerint ilyen esetben a magyar értelmiségnek a legradikálisabb utat kell választani.

Ajánlom

További belföldi híreink