Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-01-09 16:02:00

Karácsony: Botka jó jelölt lehetne, de a DK nélkül nincs összefogás

Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke azt nyilatkozta az ATV Start ma reggeli műsorában, hogy pártja előválasztást szeretne, és bár Szeged polgármestere nem ebben gondolkodik, mégis alkalmasnak tartja a miniszterelnök-jelöltségre.

Mint a pártelnök elmondta, Botka László feltételei elfogadhatóak, elképzeléseivel egyet tud érteni, ráadásul erős kihívója lenne Orbán Viktornak. A városvezető eddigi teljesítménye alapján látható, hogy milyen Magyarországot szeretne – folytatta Karácsony, hozzátéve: Botka nem híve az előválasztásnak, közvélemény-kutatásra épülő közös listát szeretne, aminek azért nem adottak a feltételei, mert az Együtt más úton indult el.
 
Arról is beszélt, hogy nemrég mutattak be egy új, online szavazási lehetőséget: az ADA, vagyis Anonym Digitális Azonosító, amely az Ügyfélkapuhoz hasonló elven működik, és nem lehet vele visszaélni: csak azok szavazhatnak általa, akik erre egy regisztráció után jogosulttá válnak.
 
Eme digitális előválasztáson három fontos kérdésben lehet szavazni: miniszterelnök jelöltre, egyéni jelöltekre, és listás jelöltekre. Karácsony azt is elmondta, hogy létrejött egy ellenzéki pártokból delegált szakértői bizottság, és az egyeztetések már elkezdődtek. Populista ellenzéket szeretnének, ehhez viszont mindenkit el kell érniük.
 
A műsorban szóba került Botka László álláspontja, aki úgy véli, hogy a szavazók kétharmada nem szavazna olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc neve is szerepel. Karácsony viszont úgy látja, hogy a DK nélkül nem sok értelme lenne az ellenzéki együttműködésnek. A lista összetételére nem tett javaslatot sem Botka, sem az MSZP. A képviselőjelöltek jelentős része a listán fog eldőlni, ezért is kell az előválasztás – tette hozzá a politikus.

atv.hu

További belföldi híreink