Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-20 09:31:00

Államfőjelölés: Áder beszélt Kövérrel, aztán felhívta Orbánt

Áder János hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval, majd utána felhívta Orbán Viktort, hogy tudassa: nyitott rá, hogy adott esetben vállaljon még egy ciklust a Sándor palotában, ha a miniszterelnök és a Fidesz őt jelölné államfőnek – tudta meg az atv.hu kormánypárti forrásoktól.

Államfőjelölés: Áder beszélt Kövérrel, aztán felhívta Orbánt

A miniszterelnök már arról tudja tájékoztatni Dobogókőn a kétnapos tanácskozásra összeülő Fidesz-elnökséget, hogy Áder János köztársasági elnök kész a folytatásra, ha felkérik. Az államfő ugyanis hosszú beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval az ügyben, és utána felhívta a miniszterelnököt.

Az előzmények: Áder János, amikor Schmitt Pál lemondása után – Kövér László kérésére – igent mondott Orbán Viktornak, jelezte, hogy egy ciklust tervez csak az államfői székben tölteni.

„Időközben belejött a köztársasági elnökségbe, de nem volt felhőtlen a kapcsolata Orbán Viktorral” – mondta lapunknak egy, az államfőt és a miniszterelnököt is jól ismerő forrás.

Ráadásul idén a KDNP-s Rubovszky György egy parlamenti bizottsági ülés előtt bizalmasan beszélgetve egyik képviselőtársával elszólta magát: a kormánypárti képviselők nagyon jó elnöknek tartják Ádert, szívesen megválasztanák újra, „de a Viktor nem engedi”. A beszélgetést a Hír tv észrevétlenül rögzítette, így jutott nyilvánosságra Orbán „tilalma” Áder újbóli jelölését illetően.

Úgy tudjuk, a miniszterelnök akkor már Kövér Lászlóban gondolkodott, ezt jelezte is neki. A házelnök azonban nem hajlott az államfői reprezentatív szerepkör elvállalására, hiszen míg az országgyűlési elnöki tisztsége nem zárja ki, hogy egyszersmind a Fidesz választmányi elnöke is legyen, ha felköltözne a Sándor palotába, búcsút kellene mondania a politizálásnak.

Kövér László – információink szerint – akkor Balog Zoltánt ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe maga helyett, és a humán csúcsminiszter nyár eleje óta komoly esélyesnek is számított. A miniszterelnök kormányülésen is nyíltan beszélt róla, hogy személyében református elnöke lehet az országnak, noha aggodalommal töltötte el, hogy ez nem szül-e ellenérzéseket a katolikus egyház vezetői körében, hiszen így a három legfőbb közjogi méltóság egyaránt református lenne. 

Nem mozgósított

Az atv.hu-nak megerősítették, az októberi 2-ai népszavazás környékén komoly bizalmi válság alakult ki a miniszterelnök és Áder között, az államfő ugyanis nem volt hajlandó a köztelevízióban aktivista típusú, mozgósító beszédet mondani egy nappal a népszavazás előtt, ehelyett a globális vízügyi nehézségekről beszélt.

Forrásaink szerint az érvénytelen referendum után készen állt rá, hogy májusban elhagyja a Sándor palotát. Legalábbis, ha nem érkezik számára határozott jelzés Orbán Viktor részéről, hogy változott a véleménye, és immár örülne, ha Áder folytatná. A miniszterelnök viszont az államfő részéről várt „valamilyen jelzésre”.

Végül az atv.hu Balog Zoltán esélyességéről szóló híre után változott a helyzet: információink szerint Orbán Viktor nyilatkozata jól esett és meggyőző fordulatot jelentett Áder János számára, miszerint csak rajta múlik, vállalja-e a második ciklust. Az államfő – miután hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval –, jelezte Orbán Viktornak: ha a Fidesz részéről felkérés érkezik hozzá, kész még egy ciklusra vállalni a köztársasági elnökséget – mondták forrásaink.

Ajánlom

További belföldi híreink