Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-16 06:50:00

Lakásmutyi: Igazságtalan és etikátlan, de nem törvénytelen?

Több volt és jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő is a piaci áron alul juthatott önkormányzati lakáshoz az első, illetve a 9. kerületben. Az első kerület fideszes polgármestere szerint ráadásul nincs is ezzel semmi baj, az LMP-s Gallowich Margit kérdésére például egész egyszerűen négy igennel válaszolt, amikor a képviselő a polgármester lakásbérlésének jogszerű, méltányos, igazságos, és etikus mivoltáról kérdezte.

Jancsó: Nyomott áron megvette, piaci áron eladta

Jancsó Andrea ferencvárosi képviselő az ATV A nap híre című műsorában arról beszélt, egy korábbi közérdekű adatigénylése során több olyan fideszes képviselő neve is felbukkant, akik éppen a 2014-es októberi önkormányzati választás után jutottak ingatlanhoz. Jancsó azt is elmondta, a kerületben volt olyan szociális bérlakás, amit a bérlő nyomott áron megvásárolt, majd alig egy hónap elteltével piaci áron értékesített.

Az ügy egyébként Ferencvárosban morális kérdés is, hiszen nagyon sok olyan szegény család él a kerületben, akik sok esetben csótányos, penészesedő lakásban laknak, nekik a minőségi lakáscsere megszűnésével esélyük sincs arra, hogy jobb lakhatási körülmények közé kerüljenek.

Jancsóval egyetértésben az LMP-s Gallowich Margit is úgy látja, törvénysértésről nem beszélhetünk, mert a lakások bérbe adása, illetve elidegenítése a lakásrendelet alapján történt, legfeljebb az értékbecslőt lehetne felelősségre vonni, ha hiteles bizonyítékok lennének arra, hogy valótlan értéket állapított meg.

Stummer: Azt gondolják, bármit megtehetnek

A Jobbik mindenesetre valamennyi fővárosi kerület polgármesterét, illetve az önkormányzatok ingatlanvagyonát is átvilágítaná, a párt közérdekű adatigénylés útján fedné fel, hogy hol és mennyiért bérelnek ingatlant az önkormányzati képviselők. Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója A nap hírében úgy fogalmazott,

nem igazságos, nem etikus és nem is méltányos, hogy egyesek a befolyásukkal visszaélve akkor jutnak önkormányzati lakáshoz, amikor akarnak, illetve amikor bejelentkeznek rá a kerületi polgármesterekhez.

Stummer úgy véli, a kerületi vezetők azt gondolják, bármit megtehetnek, „kegyúrként járhatnak el az önkormányzati bérlemények felett”, miközben egyébként Budapesten lakhatási krízis van. Mint mondta, pontosan ez az attitűd volt érezhető az első kerületi polgármester az LMP-s képviselő kérdésére adott reakciójában is.

Pulai: A korrupció megelőzi a menekültproblémát

Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója pedig az intézet egy friss kutatásáról beszélt, amelyből többek közt az is kiderül, bármennyire is zavarja az embereket a korrupció, a választók csaknem fele a döntéseinél ezt nem veszi figyelembe, a felmérésben résztvevők 76%-a szerint pedig vannak fontosabb problémák is a korrupciónál.

Ilyen például az egészségügy, az oktatás, vagy a szegénység kérdése, mindeközben a novemberi adatok szerint a korrupció a menekültproblémát immár megelőzi a fontossági sorrendben.

A Fideszt az emberek minden eddigi kormánynál korruptabbnak tartják, mégsem nő azoknak a pártoknak és politikusoknak a népszerűsége, akik a korrupciós ügyeket próbálják meg felgöngyölíteni – mondta el az elemző.

atv.hu / J.I.

Ajánlom

További belföldi híreink