Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-12-02 16:25:00

Nagy a tétje a népszavazásnak: Lemondhat az olasz kormányfő

Az alkotmányreformról lesz népszavazás vasárnap Olaszországban. Matteo Renzi miniszterelnök a lemondását helyezte kilátásba, ha a nemek győznének a népszavazáson.

Molnár Anna az NKE egyetemi docense az ATV Start ma reggeli műsorában arról beszélt, hogy az alkotmány módosítás a szenátust érintené, aminek csökkenne a létszáma, és a jogkörét is csökkentené. Cél a stabilabb kormány létrehozása, és a kormányzati szintű költségcsökkentés. Matteo Renzi miniszterelnök a lemondását helyezte kilátásba, ha a nemek győznének a népszavazáson.

Ha ez bekövetkezne, folytatta Molnár Anna, akkor kineveznek egy szakértői kormányt, ami egy koalíciós kormány lenne, vagy egy politikai jellegű kormányt. Véleménye szerint az lenne a fontos, hogy kidolgozzanak egy új választási törvényt. Ha előrehozott választás lenne, az szerinte veszélyt jelenthetne az Unióra. Erősödne ugyanis az Ötcsillag mozgalom, ami egy baloldali populista mozgalom, és ők szorgalmaznák az Unióból való kilépést.

Molnár Anna úgy véli, ennek kevés az esélye, mert az országnak  a legfontosabb a választási törvény reformja. Elmondta hogy a politikai bizonytalanság hónapokig is elhúzódhat. Az események pedig mélyen érintik a többi uniós tagállamot is.

Beszélt arról is hogy az Ötcsillag mozgalom a második legnépszerűbb párt Olaszországban, és Euró-szkeptikus álláspontot képviselnek. Hogy milyen veszélyt jelentenének, az a kormányalakításuk után derülne csak ki. Úgy gondolja erre kevés az esély, mert a most kormányzó pártok többségben vannak a parlamentben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink