Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-22 09:01:00

MSZP: A 3 százalékos nyugdíjemelés is megvalósítható

Elfogadhatatlannak és megalázónak tartja a kormánypártok által bejelentett 0,9 százalékos inflációkövető nyugdíjemelést az MSZP. A párt frakcióvezetője szerint a korábbi, a svájci indexálás alapján működő rendszerben, amely az infláció mellett a reálbéreket is figyelembe veszi, több, mint 3 százalékkal lehetne emelni a nyugdíjakat.

Tóth Bertalan az ATV A nap híre című műsorában úgy fogalmazott, a most bejelentett emelés mértéke nem csak megalázó, de egyáltalán nem szolgálja sem az alacsony nyugdíjak felzárkózását, sem pedig a nyugdíjasok jobb életszínvonalát.

Az MSZP frakcióvezetője azt is elmondta, a párt a versenyszférában a nettó minimálbér 100000 forintra történő emelését javasolja, amit szerinte a munkáltatók számára óriási terhet jelentő szociális hozzájárulási adó csökkentésével lehetne megoldani. Tóth Bertalan szerint a kormány egy olyan megoldással állt elő, amely az adókedvezmények által a nagy profitot termelő multi cégeket hozza helyzetbe, miközben a magyar gazdaság fő gerincét jelentő kis- és közepes vállalkozásokat ellehetetleníti.

Tóth Bertalan szerint a multik adókedvezményeire fordított összegből lehetne az alacsonyabb bérű munkavállalók béremelését finanszírozni.

Drasztikus bérfejlesztés

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint is szükség van a munkáltatói járulékok csökkentésére, a szociális hozzájárulási adót például szerinte a drasztikus mértékű bérfejlesztések miatt már 2017-ben 6 százalékkal kellene csökkenteni. 15-25 százalékos bérfejlesztésről van szó, ami a versenyszférában mintegy 900 ezer embert érint,

a fölöttük lévő egymillió munkavállaló béremelését viszont a 4 százalékos adócsökkentés már nem fedezi

– mutatott rá A nap hírében Dávid Ferenc, aki szerint ha a kormány a munkáltatói oldal kihagyásával szeretne dönteni a kérdésben, akkor a felelősséget is egyedül kell vállalnia.

Az 1,6 százalékot sem fogadják el

Nem a munkáltatókkal kötött megállapodásnak, hanem az inflációnak kell meghatároznia a nyugdíjemelés mértékét – ezt már a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke mondta az adásban, reagálva a miniszterelnök nyugdíjemeléssel kapcsolatos bejelentésére. Némethné Jankovics Györgyi ugyanakkor azt is elmondta,Lorem ipsum dolor sit amet

a kormány számításai szerinti 0,9, illetve 1,6 százalékos emelést sem tudják elfogadni, hiszen számos szakértői kör lényegesen nagyobb inflációt vizionált a jövő évre vonatkozóan.

Némethné úgy fogalmazott, az érdekvédelmi szervezetek szerint „a magyar társadalomnak az lenne az érdeke, ha a jövedelmi viszonyok alakítása az együtt sírunk, együtt nevetünk elv alapján történne”, vagyis a bérek kiáramlásánál és a nyugdíjak esetén is egy méltányos, igazságos rendszert kellene kialakítani.

A szakszervezeti vezető szerint egyébként egy a svájci indexálás alapján működő rendszerben legalább 4 százalékkal lehetne emelni a nyugdíjakat.

Fordítva ülünk a lovon

A magyar gazdaság alapvetően jól teljesít, ez pedig lehetővé teszi a kormány számára, hogy adó- és járulékcsökkentéssel megteremtse a béremelés forrásait – ezt már Virovácz Péter, az ING vezető elemzője mondta a műsorban. A szakértő szerint a kormány ezzel nyilvánvalóan a munkaerőhiány problémáját szeretné megoldani, de mint fogalmazott,

fordítva ülünk a lovon, hiszen alap esetben a vállalatok hatékony működésének kellene a magasabb béreket kitermelnie.

Ha azonban minden jól alakul, a magyar vállalatok éppen a magasabb bérek miatt válnak majd termelékenyebbé annak érdekében, hogy kitermeljék a bérek költségeit – vélekedett az elemző.

atv.hu / J.I.

Ajánlom

További belföldi híreink