Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-17 13:32:00

Lázárnak nincs ujjlenyomata, és lehet, hogy Pharaonnak sincs

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a 70. Kormányinfón beszélt. Tájékoztatott továbbá a minimálbérnövésről, az autózás költségeinek csökkentéséről és keményen beleszállt Jávor Benedekbe.

Lázár János azzal kezdte a tájékoztatót, hogy november 17-én lezártra az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást, melyet a paksi atomerőmű építésével kapcsolatban 2015 novemberében indított. Szerinte Jávor Benedek óriási vereséget szenvedett, és

érdemes lenne megfontolnia, hogy folytatja-e a politikai karrierjét.

„A tehetség nem elég, tisztességesnek is kell lenni” – tette hozzá a miniszter, aki szerint az eljárások nagy része Jávor feljelenései miatt indultak. Lázár János jelezte, hogy 2017-2018-ban meg is kezdődik 12 ezer milliárdos beruházás megvalósítása, a bővítés engedélyezése pedig jól halad.

Kötelező kvóta, menekültek

A miniszter a paksi bővítés témája után átnyargalt a menekültkérdésre. Lázár kiemelte, hogy az Európai Bizottság továbbra sem vetette el a kötelező kvóta kérdését, a kormány ezzel szemben rugalmas szolidaritást javasol. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy jelenleg vesztésre áll a magyar álláspont, hiszen a skandináv, a nyugati és egyes déli államok – élen Olaszországgal – a kötelező kvóta mellett állnak.

Hangsúlyozta: véleménye szerint inkorrekt az az olasz álláspont, hogy meg kell vonni Magyarországtól a kohéziós pénzeket, amiért nem működik együtt a kötelező kvóta kérdésében. Lázár ismét ostorozta az ellenzéket, amiért nem támogatták Orbán alkotmánymódosítási-javaslatát.

A falig, vagy azon túl is

Lázár elmondta: Orbán Viktornak az az elvárása a nemzetgazdasági miniszterrel szemben, hogy minimálbéremelés tekintetében menjen el a falig, vagy azon túl is. "Ez a kormány a minimálbéremelés kormánya" - tette hozzá a tárcavezető. Kiemelte: a munkaadók terheit is annak az érdekében csökkentik, hogy a munkavállalók bérét növelni tudják.

Felidézte továbbá, hogy a miniszterelnök a mai Regionális Digitális Konferencián bejelentette, hogy jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó. A kormány azt is tervezi, hogy 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, amit 2018-ban 5 százalékra szeretne levinni. Ezt az Európai Unió jelenleg nem fogadja el. Lázár azt is elárulta, hogy az szja csökkentése nincs napirenden.


Lázár János azt is bejelentette, hogy december 6-án és 7-én kétnapos kihelyezett frakcióülést fognak tartani, részben azért, hogy ráforduljanak a 2018-as választási kampányra, részben áttekintik az elmúlt hat év kormányzati munkáját.

Olcsóbb lehet az autózás

A miniszter elmondta, hogy frissíteni kívánják a 40 éves kreszt, továbbá módosítani akarják a gépjárművásárlás körüli költségeket, ennek érdekében létrehoz egy kerekasztalt az autós érdekképviseletekkel és a Magyar Autóklubbal. Lázár elmondta, hogy a V4-es országok közül Magyarországon messze a legdrágább egy új autó üzembe helyezési költsége, ezen változtatni akarnak, és felülvizsgálnak minden költséget, ami felmerül az autózás körül.

Lázár szerint ma Magyarországon szándékosan meg van nehezítve az autózás, az autósoknak aránytalanul nagy terhet kell viselniük. Meggyőződése ezért, hogy az egész területet felül kell vizsgálni.
mti fotó: máthé zoltánMTI Fotó: Máthé Zoltán
A Liszt Ferenc reptér és a Nyugati pályaudvar vasúti összekötéséről is döntött a kormány. A miniszter közlése szerint erre több megoldás is létezik, a kormány egy 29 kilométeres új vasúti pálya kiépítését részesíti előnyben, amely a Budapest - Cegléd - Szolnok vasúti vonal új nyomvonala is lesz. A beruházás nagyságrendileg 100 milliárd forintba kerül - ismertette a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy a vonatok 20 percenként járnának a vonalon és 18-20 perc lenne a belváros és a reptér közötti menetidő.

MVH=ÁVH?


Lázár elmondta, hogy a Miniszterelnökség felügyelete alá került a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a miniszter pedig kapásból megvált több vezetőtől. Elvárja, hogy a hivatal szolgáltasson és hogy hatékonyan végezze a magyar parasztság képviseletét. Hozzátette: sokan ÁVH-nak hívják az MVH-t, ami sajnos nem áll messze a valóságtól.

Trump még nem kereste Orbánt

Egy kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: Donald Trump még nem beszélt telefonon Orbán Viktorral, de nem tudja, hogy van-e ennek jelentősége. A frissen megválasztott amerikai elnök a napokban beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel.

A 444.hu parlamentből való kitiltása kapcsán arról is megkérdezték Lázárt, hogy jónak tarja-e, hogy Kövér László házelnök "irányítja" a kormány munkáját. A miniszter viccesen megjegyezte: köszöni az újságírónak, hogy meggyorsítja Orbánék kiköltözését az Országházból, majd hozzátette: akár jónak tartja, akár nem a házelnök döntését, el kell fogadni. A parlamenten kívül pedig bármikor áll a 444.hu munkatársainak rendelkezésére.

Ujjlenyomat, jó illatú hideg, rossz illatú meleg

Lázár János ismét megerősítette, amit már korábban elmondott: a szolgálatok tudtak arról, hogy Ghaith Pharaon Magyarországon tartózkodott, akinek a tevékenysége szerinte semmilyen nemzetbiztonsági kockázattal nem járt. Hozzátette: a vízum kiadása során semmilyen szabálytalanság nem merült fel, ahogy a tartózkodási engedély kiadásánál sem.


Lázár arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akiktől nem lehet ujjlenyomatot venni, ezt a lehetőséget sem lehet kizárni.

A napokban ugyanis kiderült, hogy a kőrözött arab befektetőtől nem vettek ujjlenyomatot a magyar hatóságok. Érdekességképpen elmondta, hogy tőle sem tudnak használható ujjlenyomatot venni, ezért évente meg kell újítani az útlevelét, de mindenkit megnyugtatott: nem ő Pharaon. Lázár ezután megkérte a kollégáit, hogy zárják be az ablakot, mert az újságírók a fagyhalál közelében vannak, majd megjegyezte: ő maga szereti a hideget, és azt vallja, hogy „jobb a jó illatú hideg, mint a rossz illatú meleg”.

Jobbik, MNA, korrupció

Lázár szerint a kormány hatévnyi munkájának az eredménye, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal, és az ahhoz hasonló páramilitáns szervezetek ma nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Lázár szerint ezek a szervezetek anno a Jobbik segítségével futottak fel, és ebben óriási felelőssége van az előző kormánynak is. Arra a kérdésre, hogy ezzel azt állítja-e, hogy a Jobbik összeköthető például az MNA-val azt felelte: a hatóságok dolga, hogy ezt kiderítse.

Ahogy arról szerdán az atv.hu is beszámolt, a Transparency International felmérése szerint a magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és több mint felük elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit. A dolgozat szerint az állampolgárok mintegy harmada úgy véli, hogy a politikai szféra korrupt. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta: az állampolgárok tévednek, a kormány pedig küzd még a korrupció látszata ellen is. Hozzátette: nem hibátlan a kormányzat, a kérdés a tendencia.


Arra a kérdésre, hogy a Jobbik ismét benyújtotta Orbán alkotmánymódosítási javaslatát - némi módosítással - Lázár azt felelte, hogy "ez a hajó már elment". Szerinte amúgy sincs realitása annak, hogy a módosítás kétharmados többséget szerezzen, és gyakorlatilag óvodásnak titulálta a jobbikos képviselőket, amiért újra szavaznának a kérdésről, miután egyszer már elutasították azt.

Arról is kérdezték Lázárt, hogy Áder János nemzetbiztonsági átvilágításánál vizsgálták-e, hogy az államfő rokona-e az MNA-vezér Győrkösnek. A tárcavezető röviden annyit felelt: „Megnyugtatom, hogy Áder János nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Mint ismert, Áder János hivatala korábban az atv.hu-nak cáfolta, hogy rokoni kapcsolatban áll a bőnyi rendőrgyilkossal. És ha nemzetbiztonság; Lázár János arról is szólt, hogy kockázatosnak tartja a Soroshoz köthető szervezetek magyarországi működését, ezért folyamatosan figyelik ezek itthoni tevékenységét.

A kancelláriaminiszter nem akart állást foglalni az úszó szövetségben kialakult vita miatt, hozzátette ugyanakkor, hogy aggodalommal tölti el a dolog, pláne a 2017-es magyarországi úszó-világbajnokság miatt.

További belföldi híreink