Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-11-13 11:49:00

Trump győzelme: hibáztak-e a közvélemény-kutatók?

Minden mérés szerint Hillary Clinton volt az esélyesebb az amerikai elnökválasztáson. A szakemberek szerint nem a közvélemény-kutatók hibáztak.

Pulai András a Publicus Intézet stratégiai igazgatója az ATV Szabad Szemmel műsorában arról beszélt, hogy nem a közvélemény-kutatók hibáztak, amikor Hillary Clintont hozták ki az elnöki pozíció egyértelmű nyertesének, ha valaki hibázott, akkor azok az elemzők voltak, és a rájuk támaszkodó újságírók.

„Amikor kiélezett a verseny van, akkor a látszata az a közvélemény kutatásoknak, hogy nagyokat tévednek. Nem tudták pontosan megmondani, hogy ki lesz az elnök, és ezért sokan egy szakmát próbálnak temetni”

– mondta Závecz Tibor a Závecz Research alapító-igazgatója. Szerinte a választás előtt Amerikában is megjelentek a rejtőzködő szavazók: a szavazás előtt olyan mértékben Clintont tartották esélyesnek, hogy aki Trump mögé állt be, ő kétszer is meggondolta, hogy ezt felvállalja-e, és ez egy új jelenség volt Amerika számára.

závecz tiborZávecz Tibor

Róna Dániel a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója is úgy gondolja, hogy egy szoros versenyt mértek, és sokkal több volt a bizonytalan, mint a korábbi választások során.

„Azt nem sikerült igazán jól mérni, hogy mennyien lesznek azok, akik valójában elmennek szavazni”

– folytatta Závecz Tibor. Azt is elmondta, hogy amikor ilyen kicsi a különbség, mint az elnökválasztáson, akkor az utolsó pillanatban a választók összekapják magukat és biztos szavazók lesznek.

Pulai szerint nem csak az volt a probléma, hogy az alacsonyan iskolázott fehérek aktivitását alulmérte a kutatás, hanem az is, az afroamerikai szavazók választási hajlandóságát túlmérte.

Mi a trendi?

„Nálunk már nagyon régóta voltak olyan pártok, akikre nem volt trendi szavazni. Pár évvel ezelőtt a szélsőjobbos pártokra, őket alul mérte akkor mindenki. Most a baloldali pártokra nem trendi szavazni” – mondta Pulai András. Szerinte fontos, hogy a közvélemény kutatás nem előrejelzés.

Závecz úgy gondolja, hogy a mérés után az előrejelzésekben más szakmákat is be kell vonniuk:


pszichológusokat, tömeglélektannal foglalkozó szakembereket.​

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink