Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-24 16:50:00

Orbán megvédte Ghaith Pharaont a parlamentben

A miniszterelnök szerint az arab befektető egy amerikai titkosszolgálati játszma elszenvedője. Pharaon cége nemrég vette meg a kormányfőével szemközti házat.

Orbán megvédte Ghaith Pharaont a parlamentben
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Múlt héten írt arról a Magyar Narancs, hogy Ghaith Pharaon cége megvette az Orbán Viktor Cinege utcai házának szomszédjában található ingatlant.

Az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának az 1992-es jelentése szerint a Bank of Credit and Commerce International számtalan bűncselekményt hajtott végre, a vádpontok között szerepelt a csalás, pénzmosás, vesztegetés, fegyverkereskedelem, terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, valamint prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése is.


Ennek a banknak volt az egyik vezetője az a Ghaith Pharaon, akit az Interpol jelenleg is köröz.

Ezzel kapcsolatban tett fel kérdést Orbán Viktornak az MSZP képviselője, Harangozó Tamás hétfőn a parlamentben. Arra volt kíváncsi, hogy a kormányfő lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy Pharaon cége, a hírek szerint Orbán családjával üzletel, és már a miniszterelnökével szembeni házat is megvette. Azt is megkérdezte, hogy a kormányfő találkozott-e már Pharaonnal.

A kormányfő válaszában kijelentette: Jordánia budapesti képviseletének díszvacsoráján találkozott a "professzorral". Véleménye szerint egy amerikai titkosszolgálati játszma áll Ghaith Pharaon lejáratása mögött, majd feltette a kérdést: ha valakit 24 éve keres az FBI, hogy lehet, hogy szabadon mozog Európában? Szerinte az is árulkodó, hogy egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást az üzletember beutazásával kapcsolatban.


„Vigyázzon, nehogy ön is része legyen egy titkosszolgálati játszmának”

– mondta Harangozónak a miniszterelnök, és újra felidézte, hogy az illetékes magyar szervek utánanéztek az említett arab befektetőnek, és nem találtak nemzetbiztonsági kockázatot. A szocialista képviselő szerint ha egy fegyverkereskedelemmel és terrorizmus vádjával kapcsolatba hozható férfinak nincs nemzetbiztonsági kockázata, akkor Orbán Viktor és kormánya jelent kockázatot.

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók