Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-18 07:21:00

Áder sem szólhat be Matolcsynak, pedig ő a főnöke

Miután a Magyar Nemzeti Banktól az államfő hivatalába irányították lapunkat Matolcsy György luxusingatlanával kapcsolatban, az onnan érkezett válaszból egyértelmű, hogy a jegybank elnökének gyakorlatilag nincs felettes szerve Magyarországon.

Áder sem szólhat be Matolcsynak, pedig ő a főnöke
Áder János és Matolcsy György

A megszüntetett Népszabadság egyik utolsó tényfeltáró anyaga arról szólt, hogy Matolcsy György jegybankelnök Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének luxuslakását bérli a Budai Várban.


Az ügy morális vetülete annyi, hogy Patai egyben az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója is, vagyis egy olyan pénzintézetet vezet, amelyet történetesen az MNB felügyel.

Az interneten ma már elérhetetlen cikk szerint a szóban forgó ingatlan Budapest egyik legdrágább, felső kategóriás luxuslakása a Várban, amely az Országház utcai úgynevezett Anjou-házban található. Ha Matolcsy fizet a lakásért, akkor annak a havi díja egymillió forint körül lehet. Szakmai berkekben köztudott, hogy a két vezető jó barátságban van egymással, ráadásul minisztersége előtt Matolcsy az UniCredit tanácsadójaként is dolgozott.

Jog és morál dilemmája

A jegybankot tulajdonosi oldalról ellenőrző felügyelőbizottságnak már eddig is sok fejtörést okozott, hogyan táncoljon el az MNB-alapítványok botrányai, és újabban a Matolcsy élettársának, Vajda Zitának, valamint Vajda rokonainak teljesített és magyarázatra szoruló kifizetések vizsgálata elől. Mindez idáig ezt úgy sikerült megoldaniuk, hogy jelezték: a felügyelő bizottság mandátuma jogi problémákra terjed csupán ki, és ahhoz, hogy etikai kérdésekkel is foglalkozzanak, tisztázni kellene a tulajdonosi ellenőrzés tartalmát.

Az MNB belügyeire rálátó forrásunk szerint a felügyelőbizottság már többször is „felszólította” Matolcsyt, hogy álljon nyilvánosság elé az őt ért vádakkal kapcsolatban, aki erre ugyan egyelőre nem hajlandó,


közszereplői minőségének tagadásában azonban legalább meginogni látszik.

Az utóbbi hetek botrányainak valóban van etikai dimenziója – mondta egyik forrásunk –, ám ezzel a munkáltatónak kell foglalkoznia.

A titokzatos felettes

A kérdés tehát az, hogy kicsoda Matolcsy György munkáltatója? Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az államot mint tulajdonost képviseli a részvénytársaságban, ő tehát nem lehet. Már csak azért sem, mert az MNB etikai szabályzata szerint a jegybankelnök nem munkavállaló, hanem állami vezető, akit a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevez ki hat évre.

De jure tehát Áder János a közvetlen felettes szerv, ezért megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatóságát, elsősorban a Várbeli luxusingatlan bérlése kapcsán felmerülő összeférhetetlenségi és etikai kérdések tárgyában: „Milyen hatásköre, lehetőségei vannak az államfőnek a jegybankelnök szankcionálására?”.

Hogy jogi eszközökkel nem könnyű morális és politikai kérdéseket kezelni, az a Sajtóigazgatóság válaszából is kitűnik:


„Tájékoztatjuk Önt, hogy az ügyben az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak”.
Ajánlom

További belföldi híreink