Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-16 08:47:00

A bicskei pedofilbotrány tanulságai

Újabb gyermekmolesztálási ügy pattant ki, ezúttal a bicskei gyermekotthon volt gondozottjai tárták a nyilvánosság elé megrázó történetüket. 2012-ben már indult eljárás emiatt az intézmény igazgatója ellen, ám a nyomozást megszüntették. Sőt, idén augusztusban az intézmény vezetője – egyben Bicske díszpolgára – állami kitüntetést is kapott szakmai munkája elismeréseként. A Hetek cikke.

A bicskei pedofilbotrány tanulságai

Huszonhat évig vezette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthont V. János, akit nemrég függesztett fel állásából a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A férfi ellen ugyanis rendőrségi eljárás indult, miután feljelentette egyik áldozata. Az érintett fiatalember és társa az RTL Klub Házon kívül című riportjában nevét és arcát vállalva elmesélte, 10-12 éves korukban miként édesgette magához őket, majd kezdett ki velük az igazgatójuk. A ma húszas éveik elején járó fiúk négy, illetve nyolc éven át voltak a férfival szexuális kapcsolatban.

Nem ez volt az első eset

Az amúgy jó nevű intézmény köztiszteletben álló vezetője – Bicske díszpolgára – ellen nem először indul eljárás pedofília gyanúja miatt. Mint az Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő wmn.hu-n publikált írásából is kiderül,

az igazgató 2012-ben került először a hatóságok látószögébe, miután nevelők és gyerekek egyaránt terhelő vallomást tettek ellene kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás miatt.

A szakértő akkor az Eszter Alapítvány munkatársaként került kapcsolatba az érintettekkel. Beszámolója szerint az igazgató az eljárás alatt végig a kastélyon belüli szolgálati lakásában lakhatott, emiatt erőteljesen felmerült a gyanú, hogy nyomást gyakorolhatott az eljárásra. A hat gyerek visszavonta vallomását, továbbá az érintett nevelőket is elküldték, vagy maguktól mondtak fel, végül pedig a rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárta.


Idén ősszel azonban – miután egyik társuk Bicskén a vonat alá vetette magát, feltételezhetően a molesztálás miatt – az egyik érintett fiú újból feljelentést tett a rendőrségen. (2014, az elhíresült Sipos-ügy óta elévülhetetlen bűncselekmény lett a kiskorúak szexuális molesztálása.) Ezután az igazgató ellen, aki szinte az öngyilkossággal egy időben, idén augusztusban kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést, ismét eljárás indult.

A gyerekek nem kaptak valós segítséget

2012-ben az alapvető jogok biztosának vizsgálata kirívó hiányosságokat tárt fel a gyerekvédelmi eljárásban:

a jelentés szerint a gyermekekkel foglakozók közül többen tudtak a szexuális bántalmazás gyanújáról, azonban nem, vagy csak késve jelezték azt, a gyermekek pedig nem kaptak valós segítséget.

A tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét pedig az igazgató helyettese látta el, aki alárendelje volt a gyanúsítottnak.

Az ombudsman a héten utóvizsgálatot rendelt el az ügyben, hogy megállapítsa: 2012–2016 között, azaz a szexuális zaklatás gyanújának nyilvánossá válásáig milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.  Az ombudsman utalt arra is, hogy ezek elmulasztása azt jelenti, hogy az állam nem teljesíti jogszabályi és nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit a gyermekek megfelelő védelme érdekében.

Az EMMI a Hetek-hez is eljuttatott válasza szerint az ombudsman által feltárt hiányosságok már orvosolva lettek. A jogszabályi módosításoknak köszönhetően „a 2014 óta működő gyermekvédelmi gyámok független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve. Emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését”. Az EMMI szerint a gyermekotthonokat működtető

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság már szeptember 23-án felfüggesztette az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, és feljelentést tett a rendőrségen,

miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által tudomást szerzett a történtekről (a gyerek feljelentését követően – a szerk.). Az igazgató elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását, s az irányítást egy külső vezető látja el – írta a tárca.

Az esetek többsége rejtve marad

Gyurkó Szilvia a Heteknek úgy reagált: érthetetlen, hogy ha a gyermekvédelmi rendszer valóban ilyen jól működik, ha két éve független gyámok intézkedhetnek, akkor miért egy gyerek egyéni partizánakciójára volt szükség ahhoz, hogy ez a botrány végre kipattanjon. „23 ezer gyerekre 19 gyerekjogi képviselő jut. Hiába vannak köztük remek, elkötelezett emberek, ez egy illúzió, hogy a munkájuk eredményeként majd megszűnnek a gyerekjogi jogsértések” – tette hozzá a szakjogász, utalva arra, hogy a jogszabályok betarthatóságának nincsenek meg az elemi feltételei.

gyurko szilviaGyurko Szilvia
Gyurkó Szilvia elmondta: 2012-ben a gye­rekek magánélethez való jogának védelme miatt – hiszen komoly megpróbáltatást jelent a nyíltan felvállalt áldozatszerep – nem fordultak a médiához. Azt hitték ugyanis, hogy a szakemberek számára egyértelmű ügyet az igazságszolgáltatás útján rendezni lehet. Tévedtek, ezért voltak most kénytelenek nyilvánossá tenni az eljárást, amelyben az érintett fiatalokat médiajogászok, ügyvédek is segítik.

Külső nyomásgyakorlással próbálják elérni azt, hogy a legkiszolgáltatottabbakkal – a gyerekekkel, különösen a gyermekotthonokban élőkkel – szembeni visszaélések elkövetőivel szemben a megfelelő eljárások során végre a gyerekek érdekei érvényesülhessenek.

Az ombudsmani közlemény szerint a szexuális visszaélések terén nagy a látencia, az esetek többsége rejtve marad. Gyurkó szerint minél több eset kerül napvilágra, annál több áldozat mer megnyilatkozni, így a társadalmi hozzáállás is változik, s talán eljutunk odáig, hogy a gyerekek médiaszereplés nélkül is megkaphatják a szükséges gondoskodást és védelmet.

Hetek / Makki Marie-Rose

Ajánlom

További belföldi híreink