Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-13 15:03:00

Szél végrehajtókat küld a minisztériumra

Többről szólhat a TAO-pénzekről szóló törvénymódosítás, mint azt sejteni lehetett. Szél Bernadett szerint az egésznek köze lehet ahhoz az adatigényléshez, amelyet a bírósági ítélet ellenére már hónapok óta megtagad tőle a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Rohamléptékben fogadta el az Országgyűlés azt az indítványt, amelyik titkosítja a látvány-csapatsportágaknak nyújtott társasági adókedvezményeket, tehát a TAO-t. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint nem a TAO, hanem más adókedvezmények miatt volt szüksége a kormánynak a villámgyors törvényhozásra.

Szél Bernadett az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a társasági adókedvezményekről eddig is nagyon keveset tudtunk, mindössze csak összesített év végi jelentéseket hoztak nyilvánosságra. Amennyiben Áder János aláírja a megszavazott módosítást, akkor még ennél is homályosabb lesz, ki mennyi adókedvezményben részesül a TAO-támogatások miatt.

Megnyerte a pert, mégsem adják ki az adatokat

Az LMP-s képviselő egy másfajta adókedvezmény miatt még évekkel ezelőtt kezdett el kilincselni a különböző minisztériumoknál, arra volt kíváncsi, hogy milyen mértékű adótámogatásban részesülnek azok a stratégiai partnerek, akik a kormánnyal szerződést kötnek.

„Szinte ártatlanul benyújtottuk ezt az adatkérést, hogy szeretnénk megtudni, hogy mennyit kapnak a stratégiai partnerek. Nem mondták meg”

– fogalmazott az ellenzéki párt társelnöke. 

Szél Bernadettnek szerint a kormány évekkel ezelőtti kommunikációjával ellentétben jóval nagyobb támogatásban részesülnek a multik, mint a kis- és középvállalkozások, ha munkahelyteremtésről van szó.

A társelnök kopogtatott a Miniszterelnökségnél, a Külügyminisztériumnál és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál is. Míg Szijjártó Péter kiadta az ő portfóliójába tartozó adatokat, az NGM adótitoknak minősítette az információt és megtagadta az adatigénylést.

„Perre mentünk, ahogy szoktunk. Nyertünk, ők fellebbeztek, még egyszer nyertünk az Ítélőtáblán. Ez volt májusban. Azóta nem adták oda az adatokat. Úgyhogy most életemben, pályafutásom során először, büntető feljelentést teszek a minisztérium ellen és végrehajtást is kérünk a minisztériumra, ami azért elég brutális, mert ez akár rendőri erővel is végrehajtható”

– mondta Szél. 

szél bernadett már 2014 óta perel az adatokért.Szél Bernadett már 2014 óta perel az adatokért.

A negatív közpénz is közpénz

Az LMP társelnökét az is felpaprikázta, hogy most a TAO-pénzekkel kapcsolatban ilyen villámgyorsan fogadtak el egy közpénzekre vonatkozó titkosítást. Szél úgy fogalmazott, „nem hagyja annyiban a dolgot”.

Az ellenzéki politikus számításai szerint körülbelül kétszer 300 milliárd forint közpénz titkosításáról van szó a jelenlegi törvénymódosításban, ezért a többi párttal összefogva azt próbálják elérni, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön az ügy.

„Ha a kormány büszke a stratégiai partnereire, akkor tegye ki az ablakba és tegye ki az asztalra a számokat”

– fogalmazott.

Szél azért sem érti a titkosítást, hiszen az adókedvezmény egyfajta negatív közpénznek minősül, hiszen a költségvetésbe be nem fizetett adóforintokról van szó.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink