Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-11 08:39:00

Bírósághoz fordul a Népszabadság

Az üzemi tanácson keresztül bírósághoz fordul a Népszabadság szerkesztősége. A személyes dolgaikhoz már hozzáférhetnek a szerkesztőség munkatársai.

A Mediaworks szombat reggel tájékoztatott arról, hogy a kiadó felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig.

„Tegnap este a szerkesztőség összegyűlt, és úgy döntöttünk, hogy jogorvoslatért fordulunk, mert úgy ítéljük meg, hogy sorozatos törvénysértés történt. Az üzemi tanács ma a bírósághoz fordul”

– monda Bednárik Imre a Népszabadság belpolitikai szerkesztője az ATV Start műsorában.

„Az egyik ilyen legsúlyosabb jogsértés, ami történt a lappal kapcsolatban, hogy egy olyan felügyelő bizottsági ülésen született ez a döntés, ahova nem hívták meg az üzemi tanács képviselőit, pedig az üzemi tanács elnökének jelen kellett volna lennie ezen az ülésen” – tájékoztatott az újságíró.

Azt is elmondta, hogy a szerkesztőség próbál együtt maradni, Murányi András főszerkesztő folyamatosan tárgyal a lap jövőjéről.

Egy eurós felajánlás

A szerkesztőség árajánlatot tett a tulajdonosnak, egy eurót ajánlottak a jogokért.

„Ha igazak az 5 milliárdos veszteségről szóló hírek, akkor az ár kifejezetten jutányos”

- fogalmazott Murányi.

Bednárik Imre szerint a kiadói jogok egy euró ellenében való átadása a tulajdonos részéről, azt jelezhetné, hogy valóban kész a lap eladására, és akkor jöhetne egy olyan befektető, aki képes fenntartani a Népszabadságot.

A szerkesztő elmondta, hogy a lapot pénteken még úgy csinálták meg, hogy semmilyen információjuk nem volt a másnapi felfüggesztés bejelentéséről. Szerinte a normális eljárás az lett volna, hogy másfél- két hónappal ezelőtt jelzik a főszerkesztőnek, hogy állítson össze egy olyan üzleti tervet, amelyik segíti a Népszabadság fennmaradását

Hozzátette: „nagyon furcsa, hogy a menedzsment tőlünk kér üzleti tervet, ez olyan, mintha azt kérnénk tőlük, hogy írjanak újságot.”

Lemondott a megbízott vezető

Három napja jelentették be Katona Viktor kinevezését, hétfő este egészségügyi okokra hivatkozva távozott a Mediaworks-től.

„A legnagyobb baj az, hogy nincs megjelölve, ki az, aki Katona Viktor helyére kerül, és kivel lehetne tárgyalni a továbbiakról, és azt se tudjuk, hogy ezek után az üzemi tanács kivel tud tárgyalni a munkavállalói jogok biztosításáról”

– mondta az újságíró.

Az újságíró reménykedik benne, hogy hamarosan rendeződni fog a lap sorsa.

Azt is elmondta, hogy egyelőre munkavállalói jogviszony köti őket a Mediaworks Zrt.-hez, hiszen a papírjukban felfüggesztés áll, tehát nem publikálhatnak. Ha saját névvel publikálnának akár a végkielégítésüket is elveszíthetnék. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink