Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-10-08 10:27:00

Puccsról írnak a bezárt Népszabadság munkatársai

A lap munkatársai a közvéleménnyel egyidőben értesültek a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről. Úgy tudjuk, kora délután összeül a lap szerkesztősége. Az ellenzék tiltakozik, az MSZP tüntetést szervez.

"Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk" - olvasható a lap Facebook oldalán.

Mint megírtuk, a lapot kiadó Mediaworks szombat reggel váratlanul közölte, átmenetileg felfüggeszti a Népszabadság és online változata kiadását. A részletekről itt olvashat. 

Információink szerint a lap főszerkesztője sem tudott előzetesen a kiadó tervéről. A szerkesztőség munkatársai koradélután összeülnek, értesült az ATV.   

A hvg.hu azt írja, dél körül megjelent a lap székházánál több újságíró és a főszerkesztő, Murányi András is. Murányi rövid sajtótájékoztatót rögtönzött, ahol megerősítette, hogy nem tudott a készülő drasztikus intézkedésről, amit "legalábbis barátságtalan lépésnek" tart. A hvg.hu kérdésére azt mondta, nyilván az a terv, hogy a munkatársakat egyben tartsák, hogyha lehetséges, mivel az elmúlt években igen jó szerkesztőség alakult ki.

Az atv.hu email-ben tette fel kérdéseit a kiadónak a lap jövőjét illetően, amint választ kapunk, közöljük.  

Tiltakoznak az ellenzéki pártok

Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán írta le véleményét a lap felfüggesztésével, "megölésével" kapcsolatban: a DK elnöke együttérzését fejezte ki, és azt írja, készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni. A teljes írást ide kattintva olvashatja el.

A Magyar Liberális Párt szerint is "felháborító és elfogadhatatlan az a módszer, ahogy a Fidesz az ellenzéki médiát ellehetetleníti". "A Népszabadság leépítésével a magyar demokrácia egyik fontos hírnökét vesztettük el, félő azonban, hogy a médiaháború tovább folytatódik, újabb áldozatokat szedve. Közös felelősségünk, hogy ne hagyjuk ezt", írják a liberálisok. 

A Párbeszéd közleményében így fogalmazott: "A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt. Érteni kell ma Magyarországon mindenkinek: már az aggályoson túl van, amikor az újságírók számára nem érhető el levelezésük és gépeik, azok egy éjjel leforgása alatt ismeretlenek kezébe kerültek."

Az Együtt is tiltakozik. Mint írják, "aNépszabadság megszüntetésével Orbán Viktor egyszerre diktál putyini és erdogani tempót: strómanjain keresztül először megvásárolja a lapot a közpénzekből összelopott vagyonából, hogy aztán megszüntethesse. Orbán Viktor rezsimjének sajtószabadság elleni harca ezzel a csúcspontjára ért. Az elbukott népszavazás után leszámol mindennel és mindenkivel, ami és aki az útjában áll, aki más véleményt képvisel, mint ő".

Tüntetnek a szocialisták 

Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival: "Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja. Egyúttal jelzés minden újságírónak, a médiában dolgozóknak, hogy senki nincsen biztonságban; ezért kell összetartanunk és szolidárisnak lennünk egymással, az elnyomó hatalommal szemben."

Az MSZP tüntetést hirdet 2016. október 8-án, szombaton 18 órára a Népszabadság szerkesztősége elé. 

atv.hu

(Címlapfotó: A Népszabadság címlapja 2011. január 3-án, forrás: Facebook)

Ajánlom

További belföldi híreink