Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-29 11:13:00

Hatalmas muszlim kultúrközpont épül Budapest központjában

Már hónapok óta dolgoznak a munkások a Gutenberg téren, hogy elkészüljön az egyik legnagyobb muszlim központ Budapesten. A Józsefvárosi Önkormányzat úgy tudja, kulturális központot kívánnak ott létesíteni, a helyiek és a munkások azt mondják: muszlim imaház lesz a saroképületben.

Hatalmas muszlim kultúrközpont épül Budapest központjában
Fotó: Kulifai Máté

Hatalmas muszlim központ épül Budapesten, a VIII. kerületi Gutenberg téren. A kívülről szépen lefestett, sok ablakos saroképület gyönyörűen fog kinézni különleges boltíveivel - állítják a helyszínen tevékenykedő munkások. Ők úgy tudják, egy közelben lakó nagydarab szakállás "arab" a tulaj, ő menedzseli a munkálatokat. 

A burkoláson dolgozó fiatalok azt mondják, hatalmas lesz az imaház, a pincehelyiség is rendkívül kiterjedt az 540 négyzetméteres ingatlan alagsorában. Azt viszont már nem tudták megmondani, hogy vajon melyik muzulmán felekezet fogja itt tartani az összejöveteleit. 

fotó: kulifai mátéFotó: Kulifai Máté

A Józsefvárosi Önkormányzat a megkeresésünkre elmondta, a Gutenberg tér 1. szám alatti társasházban 2014-ben egy magánszemély 30 millió forintért vásárolt meg egy helyiséget egy árverésen. 

"Tudomásunk szerint jelenleg a Jótékonysági Béke Alapítvány kulturális központot kíván ott létesíteni. Arról, hogy ott muszlim imaházat terveznének létrehozni, Öntől értesültünk"

- válaszolta kérdéseinkre a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája. 

fotó: kulifai mátéFotó: Kulifai Máté

A közeli boltok tulajdonosai és a helyi lakosok viszont biztosak benne, hogy a kultúrális központ igazából egy muszlim imaház. A frekventált elhelyezkedés különlegessége, hogy a szemközti sarkon az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem található. 

Megkerestük az ügyben a Jótékonysági Béke Alapítványt is, aminek a kuratóriumi elnöke megkeresésünkre úgy reagált, hogy

az ingatlanban nem tipikus imaház épül, hanem egy olyan kulturális központ, amelyben egy galériát fognak üzemeltetni. 

Az elnök hozzátette, az imahelyiségnek különböző építészeti előírásoknak is meg kellene felelni, az ingatlanban különböző kiállítások, konferenciák, találkozók, különböző nő és férfi klubok kerülnek majd megrendezésre. 

Információink szerint a licitáláskor az önkormányzatot sem tájékoztatták az ingatlanfejlesztés valódi céljáról, vagyis, hogy valóban imaház lesz-e az ingatlanból.

Ajánlom

További belföldi híreink