Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-25 10:54:00

„Túl nagy a vihar” Megszólalt Bayer felterjesztője

„Az én szemszögemből Bayer Zsoltnak nem kell visszaadnia a kitüntetését, de én nem olvastam a publicisztikáit, csak a Gulag-témával kapcsolatos dolgokra figyeltem” – nyilatkozta a Nol.hu-nak Pintér Jolán, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese. Felettese, Stark Tamás azonban az ATV-ban azt mondta, nem tud arról, hogy Bayer szakértője lenne a Gulág-témának.

„Túl nagy a vihar” Megszólalt Bayer felterjesztője

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, már több mint nyolcvanan jelezték, hogy visszaadják kitüntetéseiket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt. Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha Áder János köztársasági elnök visszavonná a kitüntetést, vagy legalább megkérné Bayer Zsoltot arra, hogy adja vissza a lovagkeresztet.

Szerdán azonban egy bizarr fordulatot vett az ügy, miután a Bayert kitüntetésre felterjesztő alapítvány elnöke is csak az újságból értesült az egész botrányról. Mint az a tárca korábbi közleményéből kiderült, a Miniszterelnökség Bayer Zsoltot a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolánnak a felterjesztésére díjazta a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésével.

„Túl nagy a vihar”

Az ügy kapcsán az atv.hu megkereste Pintér Jolánt, aki azonban nem kívánt kérdéseinkre válaszolni. Azt kérte, tekintsük mérvadónak az Nol.hu-nak elmondottakat. „Számomra csak a Gulag a fontos" – jelentette ki Pintér visszautasítva a Nol.hu azon feltételezését, hogy a politika közeléből esetleg bárki sugallta volna, hogy Bayert javasolja az állami kitüntetésre.

Pintér a lapnak elmondta azt is, nincs semmilyen kapcsolata politikusokkal, illetve csak annyi, hogy Budapesten a parlamenthez közeli téren az alapítvány egy szobrot állított fel, hogy azok is tudjanak emlékezni, akik nem tudják pontosan, hogy szeretteik a Gulágokon hol hunytak el. Ezen a téren a hazatérés napján évente tartanak megemlékezést, és a koszorúzáson politikusok is szoktak beszélni, legutóbb Trócsányi László igazságügyi miniszter volt a szónok.

Pintér úgy érzi, „túl nagy a vihar" Bayer kitüntetése körül. Most először javasolta kitüntetésre az újságírót, és úgy jutott az eszébe, hogy éppen háttérfilmet keresett az aktuális koszorúzáshoz, amikor egy Echo tv-s DVD-t talált Bayer Zsolt műsorával a Gulagokról. Az alapítványi alelnök megerősítette, hogy

a kitüntetésről nem egyeztetett senkivel, az alapítvány elnökével, Stark Tamással sem, teljes jogú képviselője az alapítványnak, így jogszerűen járt el.

„De most úgy gondolom, hogy ez morálisan nem volt helyes, és ezt már meg is beszéltük" – tette hozzá. „Emiatt ostorozom is magam, de saját magam felé nincs lelkiismeretfurdalásom, mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér."

Pintér azt mondta, a jövőben nem szeretne tovább a kitüntetési üggyel foglalkozni, arról nyilatkozni. Az ő szívügye az, hogyan lehet méltón emlékezni a Gulagokat megjártakra, az ott elhunytakra, főképp azért, mert az édesanyja 16 éves korától, az édesapja pedig 19 éves korától volt kénytelen tíz évet eltölteni a Gulagon.

Mennyire szakértő Bayer?

Közben szerdán kiderült egy bizarr fordulata is az ügynek, miszerint a Bayert kitüntetésre felterjesztő alapítvány elnöke is csak az újságból értesült az egész botrányról. Mint az a tárca korábbu közleményéből kiderült, a Miniszterelnökség Bayer Zsoltot a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolánnak a felterjesztésére díjazta a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésével.

Stark Tamás, az alapítvány elnöke azonban nem ért egyet a kitüntetéssel, szerinte Bayer semmiképpen sem méltó az állami díjra,

és ennek a véleményének hangot is adott az ATV A nap híre című esti műsorában. „Meg voltam döbbenve, egy egyéni kezdeményezésnek tartom ezt az egészet” – magyarázta a történész a csatornának.

Hozzátette: hamarosan összeül a kuratóriumuk hamarosan össze is ül, hogy „egy nagyon kemény megbeszélésen” átbeszéljék a helyzetet, Bayer Zsolt publicisztikái ugyanis teljesen ellentétben állnak az alapítvány szellemiségével. Szerinte Bayer több megjegyzése rasszista, továbbá úgy látja, hogy az újságíró folyamatosan gyűlöletet kelt a menekültek ellen. Felrótta továbbá azt is, hogy szerinte Bayer egy olyan orosz rendszert támogat, amely nem néz szembe a sztálini múlttal, relativizálja azt.

Arra a kérdésre, hogy tudna-e arról, ha Bayer szakértője lenne a Gulág-témának Stark határozott igennel felet, de mint hozzátette: nem tud róla. Azt ugyanakkor nem vonta kétségbe, hogy az újságíró foglalkozhatott a témával, de mint fogalmazott: ilyen alapon jónéhány újságíró megkaphatta volna a lovagkeresztet.

Áder János is megszólalt

Az államfő hivatala az ATV Híradó korábbi megkeresésére válaszolva azt írta, hogy a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy kitüntetést visszavonjanak, de a kitüntetés birtokosát sem lehet a kitüntetettek listájáról törölni. Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról, ám ezt a döntését bármikor módosíthatja.

Már több mint nyolcvanan jelezték, hogy visszaadják kitüntetéseiket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt. Közben megszólalt az újságírót jelölő alapítvány elnöke, Stark Tamás is. Azt állítja: helyettese magánakciója volt Bayer felterjesztése, amit ő mélységesen elítél. Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a köztársasági elnök visszavonná a kitüntetést, vagy legalább megkérné Bayer Zsoltot arra, hogy adja vissza a lovagkeresztet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink