Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-08-01 07:41:00

Mindkét oldal megkapta a magáét Vizoviczkitól

A budapesti éjszaka diszkópápája igyekezett minden politikai érában megtalálni a helyét. Azt már tudjuk, hogy a szocialistákkal kifejezetten jó kapcsolatot ápolt, de – mint azt egyre több tényanyag bizonyítja – a jobboldaltól sem idegenkedett, ahogyan annak képviselői sem tőle. Érdemes megemlékezni az előzményeket.

Mindkét oldal megkapta a magáét Vizoviczkitól
Vizoviczki László a bíróságon

Vizoviczki László 2012 nyári rabosítása a kormányzati kommunikáció szerint az alvilág és a rendőrség összefonódásának felszámolásáról szólt, illetve arról, hogy ennek köszönhetően a szülők ezentúl félelem nélkül engedhessék el gyerekeiket szórakozni a fővárosi éjszakába. A hosszú évek óta zavartalanul működő „hálózat” bukásához állítólag az vezetett, hogy a 2010-es választások után Orbán Viktor betekintett egy dossziéba, amelyből a budapesti éjszakai élet üzemeltetőinek szövevényes rendszere tárult fel előtte. Ezt követően indultak el a rendőri vezetők letartóztatását eredményező titkos nyomozások.

Korábbi munkatársai és alkalmazottai beszámolóiból ismerjük, hogy Vizoviczki hatalma csúcsán, a 2010-es években már több mint 40 szórakozóhelyet működtetett, főleg Budapesten. Pályája a rendszerváltáskor indult, és miután levált az olaj-maffiózókról, eleinte ő is kénytelen volt védelmi pénzeket fizetni egységei után, de aztán jó rendőrségi kapcsolatainak köszönhetően olyan erőt tudott felmutatni, hogy többé nem volt baja a konkurenciával. Olyannyira, hogy míg ő


a lefizetett rendőrökön keresztül mindig időben értesült a várható razziákról, megfigyelésekről, ellenlábasainál folytonos hatósági vegzatúra sorvasztotta a boltot.

Be volt ütve?

Az viszont köztudott, hogy számos bűnöző, akit az elmúlt évtizedekben „fogtak” a rendőrök, tulajdonképpen „vamzer”, vagyis korábbi kihágásai miatt került a hatóságok látóterébe, majd egy alku keretében engedték vissza a terepre, hogy a szabad mozgástérért cserébe „tejeljen”: védelmi pénzeket fizessen, valamint portásállasokat biztosítson a szabadnapos és nyugállományú rendőröknek. A diszkópápa ezzel kapcsolatban azt vallotta a bíróság előtt, hogy az ezredforduló után ugyanúgy befenyítették a rendőrök, mint a ’90-es években.

Ez azért is érdekes kijelentés, mert az ügy koronatanúja azt állította a per során, hogy az akkor már előzetesben ülő egyik rendőrtől tudja:


Vizoviczkit 1991-ben letartóztatták futtatásért vagy kerítésért, és ennek során az Erkölcsrendészet beszervezte
.

Amikor a bíróság szembesítette ezzel a ténnyel, „Vizó” úgy fogalmazott vallomásában, hogy a beszervezésével kapcsolatos információkat egyértelműen zsarolási szándékkal elevenítették fel a rendőrök, mint ahogy korábban is azzal fenyegették, hogy ha nem fizet eleget (havi, fejenként többszázezres összegekre gondoljunk), elhintik az alvilágban, hogy „vamzer”.

Kormányokon átívelő karrier

Sándor István „Papa”, az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóságának korábbi főnyomozója a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága előtt 2000-ben, vagyis az első Orbán-kormány idején már beszélt Vizoviczkiről, annak kapcsán, hogy ki finanszírozta akkoriban a Belváros Közbiztonságáért Közalapítványt.


Ezeket mindig az alvilág pénzelte – mondta az egykori fedett nyomozó, és arra a felvetésre, miszerint állítólag 20 night club tartja el a belvárosi közalapítványt, csak annyit mondott: „És kinek a kezében van az a húsz night club, kérdem én? A Conti Car. A Vizoviczki egy katona.”

A levezető elnök, Pallag László rákérdezett a rendőrségi kapcsolatokra is – mondván: a vizsgálati anyagok között van egy hangfelvétel, amelyen az ötödik kerületi őrsparancsnok egy night club vezetőjével veszekszik a védelmi pénzekről –, de Sándor István így válaszol: Erről jobb nem beszélni. Inkább. (…) Ugyanez elmondható a belvárosi őrsről és a többiről is.

Nem idegenkedtek

Vizoviczki letartóztatásakor, 2012-ben a kormánypárti sajtóban az terjedt el, hogy „Vizó” kizárólag a szocik embere, ám erre számtalan cáfolat érkezett és érkezik azóta is folyamatosan. Kovács István „Kokó” a Fidesz akkori reklámarca például a Hajógyári sziget diszkó-komplexumában rendezte nagyszabású Forma-1-es buliját, a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas pedig a Moulin Rouge-ban ünnepelte 15. születésnapját, mint azóta kiderült, óriási kedvezményektől inspirálva.


A Kossuth Rádió reggeli műsora a West Balkán nevű szórakozóhelyen bekövetkezett 2011-es tragédia után Vizoviczkit, mint egy „egyedülálló szórakozóhely-birodalom tulajdonosát” szólaltatta meg

hiteles szakértőként, de a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak rendezett gyűjtés összegét is az „éjszaka császárának” egyik bázisán, a Stúdió-ban adták át az érintett polgármestereknek. A jótékonysági fesztivál fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter, Bakondi György kormánybiztos, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Bús Balázs, Óbuda polgármestere voltak.

Mindkét oldal megkapta a magáét

A diszkópápa egy olyan buliszisztémát dolgozott ki a fővárosi éjszakában, ahol a tinédzsertől a gengszterig mindenki jól érezte magát, és megkapta a pénzének megfelelő szolgáltatást: a kokainosoknak nem kellett lealacsonyodni az ecstasysokhoz. A rendezvények helyszínei egymásba fonódtak a Hajógyári-szigeten, mindenhol más stílusú zene szólt, más fényekkel és kényelemmel, és a hozzájuk tartozó koktélokkal, illetve drogokkal. A bulikat a Pesti Estben és kereskedelmi rádiókban hirdette meg, csaliként híres DJ-k, illetve a hazai celebvilág szolgáltak.

A VIP a sziget valamennyi szórakozóhelyén rendelkezésre állt, jól érzékelhető minőségi különbséggel.


Az itt kiszolgált vendégek soha nem kerültek abba a helyzetbe, hogy elfogyjon a csík, a slepp kiszűrését pedig a regisztráláshoz kötött, 20-40 ezer forint értékű karszalag biztosította.

Aki éves belépőt vett több százezerért, állandó helyet kapott a „bőrön” és a „szokásost” behűtve. Rendre felbukkantak a válogatott és a fővárosi klubcsapatok focistái, a valóságshow-k szereplői, a népszerű magyar szappanoperák és beszélgetős műsorok sztárjai, playmate-k, és bizony politikusok is - mindkét oldalról.

atv.hu

További belföldi híreink