Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-27 20:32:00

Az ATV-ben jelentette be az NVI az MSZP népszavazásának bukását

A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy nem lesz meg az állami földek privatizációjával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges 200 ezer hiteles aláírás, vagyis nem lehet majd referendumot kiírni a kérdésben.

Dr. Gáva Krisztián arról számolt be a műsorban, hogy

az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett 173.341 érvényes és 42.859 érvénytelen aláírást találtak,

és hátra van még nagyjából 10 ezer szignó ellenőrzése. De ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.

dr. gáva krisztiánDr. Gáva Krisztián

Az elnökhelyettes elmondta: a héten már 100 százalékos lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik. A szakember arról is beszélt, hogy már tegnap minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Gáva szerint az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, de gyakorlott ellenőrökről van szó, hamar felfogták, hogy mit kell csinálni, ugyanis a dokumentum egyértelműen részletezi, mikor érvényes vagy érvénytelen egy aláírás.

Az elnökhelyettes kijelentette: ezek a dokumentumok sosem voltak titkosak, de mivel ez egy belső szabályzat, ezért nem adták oda azonnal a szocialistáknak. Az NVI elnökhelyettese azt is hangsúlyozta, hogy annak tartalmát csak az érti igazán, aki tudja, hogyan működik az ellenőrző szoftver.

Azért hozták mégis nyilvánosságra a dokumentumokat, mert a sajtóban olyan állítások jelentek meg, amelyek az iroda függetlenségét veszélyeztették.

gőgös zoltánGőgös Zoltán

Gőgös Zoltán, a szocialisták alelnöke és a párt témafelelőse telefonon reagált Gáva Krisztián szavaira. Mint mondta, nem értenek egyet az NVI számolási metódusával, szerintük igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás és mindenképpen megóvják az iroda döntését. A politikus úgy véli,

a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás,

ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteni az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon. Szerinte „fura és gyanús”, hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink