Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-25 07:49:00

Sértené a szuverenitásunkat egy közös európai hadsereg?

Orbán Viktor Tusnádfürdőn egy európai hadsereg létrehozását is szorgalmazta. A kormány az Osztrák–Magyar Monarchiát hozza fel példának, ami szerintük azért volt sikeres, mert közös pénzügye, külügye és hadereje volt.

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, Európai hadsereg létrehozását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn. A kormányfő kijelentette, hogy megváltoztatta korábbi fundamentális álláspontját, amely arról szólt, a NATO mostani formája elegendő ahhoz, hogy az európai kontinens békéjét garantálják.

Véleménye szerint a britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentősen lecsökkent, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben - magyarázta


Orbán Viktor, aki szerint ezért létre kell hozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel.

forrás: mtiForrás: MTIKét nagyhatalom között

Azt, hogy a kormány mennyire komolyan veszi az ötletet az is mutatja, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is felvetette egy háttérbeszélgetésen. A tárcavezető felidézte, hogy Magyarország a monarchia idején már élt államszövetségben, ahol a stratégiai közös ügyek a következők voltak: pénzügy, külügy, hadügy. Szerinte az Európai Unió is akkor lesz sikeres, ha ezen a három területen sikerül egységet kialakítani, más kérdésekben pedig megmarad a tagállamok szuverenitása.


Szerinte nem csorbulna hazánk nemzeti önállósága azzal, ha egy európai hadsereg védené a határainkat, hiszen a tagállamok közös megegyezéssel hoznák azt létre.

forrás: mtiForrás: MTIVéleménye szerint a közös haderő nélkül Európa ki van szolgáltatva két nagyhatalom - USA és Oroszország - háborújának, és példakánt hozta fel Románia és Bulgária esetét, ahol jelentős erőket vonultatott fel az Egyesült Államok tartva egy esetleges orosz inváziótól a Fekete tenger felől. Szerinte ennél sokkal jobb lenne, ha ezt a védelmet egy NATO-n belüli európai hadsereg látná el, együttműködve Amerikával.

Oroszok nélkül
    
Orbán Viktor Tusványoson kitért arra is, hogy a nemzeti költségvetéseket át kell gondolni, a hadiipart be kell illeszteni a gazdaságpolitikai gondolkodásba. Hozzátette, mire ezt megcsinálják, évek telhetnek el, és "adja a Jóisten, hogy ne legyen szükség" ezalatt egy olyan európai hadseregre, amely az angolszászok és az oroszok nélkül is működik.
    


Úgy látja: egy európai hadseregnek két irányban kell megvédenie a kontinenst, kelet és dél felé, és ez összefügg a terrorizmussal és a migrációval szembeni védekezéssel.

Szerinte részben az is oka, hogy a migránsok újra és újra nekifeszülnek és az embercsempészek nekiindulnak Európának, mert ők is látják, hogy gyenge. Egy szövetség, egy unió közös hadsereg nélkül nem is tud fennmaradni - adott hangot meggyőződésének.

forrás: mtiForrás: MTI
Reális?

Szenes Zoltán tábornok, egyetemi tanár szerint ha a politika úgy akarja, akkor reális egy új, európai uniós hadsereg felállítása. Az M1 műsorában felidézte, hogy az EU-ban már 2009-ben megalkották a közös hadsereg koncepcióját, amelyet az Európai Parlament jóváhagyott. Ez a terv "szinkronizált fegyveres erőkről" szól: a nemzetek átadnák a katonasággal kapcsolatos jogaikat a központnak. Az unió rekrutálná a hadsereget, valamint gondoskodna kiképzéséről és finanszírozásáról is.

A tábornok úgy fogalmazott, hogy az EU pillanatnyilag egy "katonai törpe", szemben a NATO-val, amely abszolút katonai szervezet. A NATO-ról azonban létrejötte, 1949 óta folyamatosan viták vannak, megújulásával pedig összhangban lehet egy európai hadsereg felállítása - mondta.

Orbán Viktor az előadásában azt is elárulta: dolgoznak azon, hogy legyen a V4-eknek is egy közös hadserege, ami nem azonos az európai közös hadsereggel. "A közép-európai uniót mélyíteni kell, de nem szabad szembeállítani az EU-val" - hangsúlyozta. "Amíg az EU van, addig mi közép-európaiak az érdekeinket jobban tudjuk belül érvényesíteni, mintha egyébként kívülről próbálnánk meg ugyanezt megtenni" - tette hozzá.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók