Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-22 10:25:00

Hadházy: Valójában a fideszes fiatalokat tömték ki rengeteg közpénzzel

Az Új Nemzedék Újratöltve program elnevezése a lehető legcinikusabb, inkább azt kellett volna neki adni, hogy „újratömve”, ugyanis valójában a fideszes fiatalokat tömték ki most rengeteg közpénzzel – erről Hadházy Ákos beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint 5 milliárd forintot költöttek erre a programra, ezen belül 100 millió forintot költöttek projektmenedzsmentre. A politikus elmondta: ebből a 100 millióból 5 évig lehetne elutalni a miniszterelnök fizetését. Hozzátette: egyéb szakértői költségekre 250 millió forintot szántak. Tudás, tapasztalat hasznosítását biztosító megoldások kifejlesztésére is bíztak meg cégeket – fogalmazott. Hadházy Ákos kijelentette: 320 millió forintot fizettek a projekt kommunikációjára, a kommunikáció elemzésére pedig további 20 milliót. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: ilyen tételekkel van tele az egész program, ami felháborító.

A politikus elmondta: az Új Nemzedék Program alapvetően tele volt furcsa költésekkel, az ÁSZ is vizsgálódott. Hozzátette: 3 milliárdos veszteséggel zártak 2014-ben, majd kaptak még 3 milliárdot az esélyegyenlőség növelésére. Ezután jött az újratöltve program, ami a szemtelenség netovábbja, 5 milliárd forintért – magyarázta. Hadházy Ákos szerint a mostani Európai Uniós ciklusban semmi sem változott, a most menesztett államtitkár volt a felelős azokért a pénzekért, amelyeket a hátrányos helyzetű kisebbségek felzárkóztatására szántak.

Frissítés: 

Hadházy Ákos kijelentéseire reagálva az alábbi közleményt juttatta el az Új Nemzedék Központ atv.hu szerkesztőségéhez. Szerintük a politikus pontatlan, tévedésektől hemzsegő, rosszindulatú hangulatkeltése és tudatos csúsztatásai veszélyeztetik azt a több mint 10 ezer programot, amelyet az Új Nemzedék Központ a következő 5 évben a fiatalok számára és bevonásával valósít meg. Kilenc pontos cáfolatot írtak.

1. Szerintük Hadházy Ákos rosszul számol: a már lezajlott TÁMOP projektet ugyanis kétszer számolta. Az igazság ezzel szemben az, hogy egy 3,3 milliárd Ft-os már befejezett fejlesztési projekt mellett egy új, 5 milliárdos keretösszegű indult, amely 2020-ig tart. Hadházy Ákos a kormányzati keretprogramot is keveri a már megvalósult EU-s projekttel.

2. Hadházy Ákos állításával szemben az Állami Számvevőszék nem tett feljelentést az ÚNK könyvelése és költségvetése miatt.

3. A sajtóanyagban számos olyan tétel van felsorolva az új EFOP-1.2.3 projekt már elköltött tételei között, amelynek semmi köze az EFOP-1.2.3 projekthez, vagy olyan tételeket tüntet fel, amelyek 5 évre vannak tervezve. Véleményük szerint súlyos csúsztatás tehát azt állítani, hogy több száz milliót költött már el az ÚNK erre a projektre.

4. Szerintük Hadházy Ákos több mint 75 munkavállaló 5 évi munkáját támadja akkor, amikor manipulál a munkabérekre fordított összegekkel. A költségsor ugyanis 75 ember 5 évi bére járulékokkal, adókkal.

5. Álláspontjuk szerint a projektmenedzsment költségnél is csúsztat az LMP-s politikus, hiszen az igazság az, hogy ez az összeg több ember bérének öt éves költsége, amelynek közel fele szintén a munkáltatót és munkavállalót terhelő adók és járulékok.

6. Szerintük szándékos félrevezetés a kommunikációra már elköltött összeg feltüntetése is. A program online megjelenésének költségei és közel 20 ezer cikk megjelenése mellett, több mint 10 ezer program és rendezvény kapcsolódó kommunikációjának költségét biztosítjuk a következő 5 évben.

7. Véleményük szerint nem igaz az, hogy a projekt eddigi kommunikációja nem látszik! Közel 300 sajtómegjelenés bizonyítja az újonnan elindult EFOP-1.2.3 projekt kommunikációjának sikerességét.

8. Szerintük Hadházy Ákos szándékosan csúsztat akkor is, amikor eltitkolja, hogy a szakértői díjakból elsősorban olyan jelentős kutatásokat finanszírozunk, mint a 2000-ben elindult - négyévente megvalósuló - 8000 fős nagymintás ifjúságkutatás. Ebből a forrásból, más feladatok mellett, 3 országos, bárki számára hozzférhető reprezentatív kutatást tervezünk ifjúságügyi és önkéntesség témákban.

9. Azt írják, Hadházy Ákos súlyosan téved, amikor azt a látszatot kelti, hogy feleslegesen és pazarlóan költ az ÚNK bérleti díjakra. Az igazság ezzel szemben az, hogy az előző projektben is bérelt irodákat az ÚNK az uniós előírásoknak megfelelően. Ezek voltak a Kontakt Pontok. A mostani projektben szerepváltozás és jelentős funkcióbővítés mellett nagyobb területű ingatlanokat továbbra is bérlünk az új projekt végéig. A mostani költségvetés tehát 20 helyszínen, összesen több mint 1000 havi bérleti díjat takar. Azért mert valaki 3 évig bérelt egy ingatlant, még nem adnak oda neki újabb 5 évre egy másikat ingyen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink