Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-07-20 07:30:00

Vigyázzon! Magyarokra vadászik az apróhirdetéses külföldi bűnbanda

Már évek óta próbálkoznak a magyaroknál, sajnos még mindig van, aki bedől nekik. A rejtélyes bűnbanda egyre profibb eszközökkel próbálja palira venni az apróhirdetéses oldalakra regisztrálókat. Erre figyeljen, ha nem akar áldozattá válni.

Vigyázzon! Magyarokra vadászik az apróhirdetéses külföldi bűnbanda

Az atv.hu egyik olvasója számolt be arról, hogy egy Sean Eury nevezetű ismeretlen személy kis híján 78 ezer forintot csalt ki belőle hamisított PayPal üzenetekkel. Nem ő az első.

"Én venni menyasszonyi ruha"

A szerkesztőségünket megkereső fiatal hölgy jó állapotban levő menyasszonyi ruháját szerette volna értékesíteni Magyarország egyik legnagyobb apróhirdetéses felületén. Hirdetésére a publikálást követően pár nappal később érkezett egy megkeresés. A tört magyarsággal megírt üzenetben "Sean Eury" érdeklődött a ruhadarab után.

A levelezés nyelve a második üzenetváltást követően angolra váltott át. Az ismeretlen érdeklődő olvasónkat arra kérte, hogy csináljon egy PayPal fiókot, hogy azon keresztül bonyolítsák le az adás-vételt.

A regisztrálást követően a hölgy egy megerősítő emailt kapott, melyben a PayPal arról tájékoztatta, hogy számlájára 650 Euró érkezett, mely tartalmazza a termék árát és a szállítási költséget.

Az összeg azonban a PayPal számlán nem jelent meg. 

A levélben az érdeklődő és a PayPal is azt írta, az összeg letétbe került és csak akkor aktiválódik, ha a szállítási költséget (250 Euro) előre átutalják egy megadott címre. Ekkor kezdett gyanússá válni olvasónk számára a helyzet. Rövid internetes keresés után ugyanis kiderült, közismert csaló próbálta meg átverni hamisított PayPal üzenetekkel.

A mellékelt képen egymás mellé raktuk a hamisított és az eredeti PayPal emaileket. Jól látható, hogy a csaló mindenféle megerősítő kóddal és levelezési sorszámmal, valamit a PayPal logójával próbálja hitelesnek feltüntetni levelét. Szembetűnő azonban, hogy sok felesleges hivatkozást és rengeteg színt használ. A legtöbb fórumon pedig azt az aranyszabályt ismételgetik, hogy

addig nem küldünk el semmit senkinek, ameddig meg nem érkezett az összeg a számlánkra.

Fiamnak Nigériába

Úgy tűnik, a kifejezetten magyar állampolgárokat célzó bűnszervezet szerteágazó módon próbálja meg becserkészni áldozatait. Az internetes fórumokon fellelhető beszámolók egy része kínai PayPal csalónak, egy másik része nigériai bűnbandának véli a szervezetet. Akadnak olyanok is, akik amerikai és kanadai háttérről tudnak.

A megkeresések rendszerint egy Google Translatorral lefordított üzenettel kezdődnek, melyben érdeklődnek egy adott apróhirdetésre. A válaszüzenetekre viszont már egy robot válaszol:

„The message does not contain KEYWORD” 

- ilyen üzenetet kaptak azok, akik már az SMS-ben elküldték melegebb éghajlatra a csalót.

A szervezet tagjai több fedősztorit is alkalmaznak az áldozatok meggyőzésére. Volt, akinek azt mondta a csaló, hogy egy hajón dolgozik és majd később tudja elutalni a kívánt összeget, másokat pedig azzal próbált meg átverni, hogy a fiának szeretne fotósfelszerelést vásárolni. A különböző történetekben az volt közös, hogy minden esetben megelőlegezett összeget kért a csaló.

Fizess, vagy letartóztat az FBI

Az internetes fórumokon egyre többen jelzik, hogy az érintett telefonszámok és email-címek egy és ugyanazon csalóhoz taroznak, aki a „szállítási költség” kifezetésének megtagadása esetén már a bűnüldöző szervek riasztásával fenyegeti meg áldozatát.

„Arról értesültünk, hogy nem áll szándékában az X Euro szállítási díj kifizetése. Amennyiben elmulasztja befizetni az összeget 24 órán belül, korlátozzuk a fiókja hozzáférését és jogi lépéseket teszünk. Tájékoztatjuk az FBI-t és az Interpolt a PayPal szabályainak megsértése miatt”

- ilyen hamisított PayPal üzenetet kapnak azok, akik nem akarják megelőlegezni a szállítási költséget.

A legtöbb esetben 60-80 ezer forintról van szó, de akadt olyan potenciális áldozat is, akitől 200 ezer forint szállítási költséget követelt a bűnbanda.

A csalásnak sajnos több áldozata is van. A fogyasztok.hu cikkére kommentelők közül többen a vételár beérkezte előtt elküldték a terméket (Volt, aki egy 200 ezer forint értékű laptopot), mások az előleget fizették ki.

Óvatosságra int a PayPal

A PayPal és több érintett szállítmányozási cég is az oldalán figyelmeztet arra, hogy a cégük nevében hamis emaileket küldözgetnek csalók.

A PayPal azt írja, ha bárki gyanús emailt kap, egyből továbbítsa a spoof@paypal.com email-címre, majd megnyitás nélkül törölje a levelet. A cég arra is figyelmeztet, hogy

a leveleikben sosem használnak általános megszólítást (Dear user), sosem küldenek gyanús csatolmányt és sosem sürgetik és fenyegetik az ügyfeleiket.
Ajánlom

További belföldi híreink