Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-16 11:18:00

Az MTA Hóman Bálintról: Jelentős történetíró, de felelősség terheli

Megszületett a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása Hóman Bálintról. A Népszabadság birtokába jutott dokumentumban árnyaltan bírálják az egykori történészt és kultuszminisztert.

Az MTA Hóman Bálintról: Jelentős történetíró, de felelősség terheli

Jelentős történetíró volt, és egyes tudományos munkái kiállták az idők próbáját. Ugyanakkor szakpolitikusi tevékenységén túlmenően „felelős szerepet játszott Magyarországnak (...) a nemzetiszocialista Németországgal való kapcsolata megalapozásában és végzetes felerősítésében, az ezzel is együtt járó faji diszkrimináció végletes elmélyítésében” – írja a Hóman Bálintról szóló állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia.

A hónapokon át készülő akadémiai szakvélemény kitér arra is, hogy Hóman Bálint 1938 és 1942 között meghatározó szerepet játszott a magyar zsidóságot a társadalomból kizárni igyekvő diszkriminatív törvények kidolgozásában. A német megszállás után puszta jelenlétével, tekintélye révén hozzájárult az önkényuralmi rendszer legitimálásához.

Ezen túlmenő állásfoglalást az Akadémia szerint a jelen ügyben nem lehet kiadni, innentől kezdve nem tudományos, hanem politikai és morális megfontolásokra kell alapozni a döntést. Az MTA azt ajánlja a döntéshozóknak, hogy elsősorban ezek társadalmi hatásait és következményeit mérlegeljék, amikor Hóman Bálinttal kapcsolatos kezdeményezéseket tesznek – vagy ilyenek mögé állnak.

atv.hu / Népszabadság

További belföldi híreink