Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-06-01 16:11:00

Bíróság elé áll a néni, mert megevett egy szőlőszemet

Közös kampányt indítottak civil szervezetek a szerintük ésszerűtlen szabálysértési rendszer miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Egyesülete és az Utcajogász azért tiltakozik, mert szerintük a szabálysértési törvény visszaélésekre ad lehetőséget a jogalkalmazók számára.

Kazai Viktor Zoltán, a Helsinki Bizottság munkatársa az ATV Startban elmondta, a jelenlegi szabálysértési rendszerben indokolatlanul magas büntetések kiszabására is van lehetőség, így például akár 150 ezer forintos pénzbüntetésre, vagy elzárásra is számíthat az, aki átgyalogol a piroson, vagy szemetet dob el az utcán.


De volt már példa arra is, hogy egy idős nénit azért vontak szabálysértési eljárás alá, mert egy bevásárló központban a gyümölcsös pultnál leszakított egy szőlőszemet, hogy megkóstolja azt.

Ahelyett, hogy hagyták volna, hogy kifizesse a szőlőt, az ügy végül egészen a bírósági szakaszig jutott – szemléltette konkrét példával a rendszer abszurditását a jogvédő. Kazai szerint a rendszert nem megszüntetni, hanem ésszerűsíteni kellene, a fiatalkorúak esetében pedig elsősorban nem a szabálysértési rendszer keretein belül, hanem a szociális és családtámogatási rendszeren keresztül kellene megoldást találni a problémákra.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink