Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-28 17:33:00

Haraszti: Együtt kell működnie a baloldalnak a Jobbikkal

A centrális erőtér lényege, hogy az ellenzék pártjai – a baloldal és a Jobbik – jó eséllyel egyetlen kérdésben sem fognak össze, és ennek köszönhetően „az idők végezetéig” marad a jelenlegi aránytalan választási rendszer és a Fidesz ebből következő túlhatalma – mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában Haraszti Miklós egykori rendszerváltó ellenzéki, az SZDSZ egyik alapítója, ahz EBESZ volt médiabiztosa.


Haraszti szerint az ellenzék helyzete a jelenlegi választási rendszerben reménytelen, ezért javasolta a nemrég a 168 órának adott nyilatkozatában, hogy a Fideszen kívül az összes politikai erő – tehát a baloldal és a Jobbik együtt – közösen szorítsa rá a kormánypártokat egy arányos választási rendszerben lebonyolított voksolásra, ha pedig ez nem sikerül, közösen hirdessenek bojkottot.

Arra a felvetésre, hogy egy demokrácia minőségét egyáltalán nem befolyásolja önmagában, hogy milyen választási rendszerre épül, Haraszti Miklós úgy reagált: a rendszerrel nem az aránytalansága a probléma, hanem az, hogy egyetlen párt egyoldalúan alakította ki az összes többi parlamenti párt tiltakozását semmibe véve. Ha ezt 2014 után újra megengedik az ellenzéki pártok, akkor szerinte „mennek a vágóhídra  és viszik a magyar társadalmat is”, mert ebben az esetben ismét kétharmados többséghez jut a Fidesz.

Haraszti szerint

illúzió, hogy a jelenlegi választási rendszerben bárki le tudná váltani a Fideszt. Saját javaslatát „kétségbeesett gondolatkísérletnek” nevezte, amelynek a célja egy olyan választási rendszer kikényszerítése, amelyben 40 százaléknyi szavazattal csak 40 százaléknyi mandátumot lehet szerezni, nem pedig kétharmadot. 

Erre a helyzetre szerinte nem válasz a létező ellenzéki pártok úbóli összefogása, amely 2014-ben is megbukott, és amely mellé nem fog felsorakozni most sem a Fidesszel elégedetlen civil társadalom, amely nem érez közösséget a múltat képviselő pártokkal.

Az EBESZ volt médiabiztosa úgy látja: a Fidesz nem merne megkockáztatni egy parlamenti ellenzék nélküli választást, hiszen ez a jogállamiság megszűnésének bizonyítéka lenne. Ha az ellenzék mégis részt vesz a jelenlegi szabályok szerint tartandó választáson, akkor azt vállalja, hogy a továbbiakban a rendszer stabilitásának biztosítékaként fog tudni működni.

Haraszti szerint ugyanakkor sem szükség, sem esély sincs egy újabb rendszerváltásra, a Fidesz – Orbán Viktorral vagy nélküle – hosszú ideig a magyar politikai rendszer része marad. Ahhoz azonban, hogy a Fidesz újra középjobb párttá kényszerüljön válni, arányos választási rendszerre és a Fidesz túlhatalmának megakadályozására van szükség.

Az EBESZ volt médiabiztosa szerint Magyarország félúton vagyunk a putyini médiarendszer, vagy a kazah, a tadzsik, vagy a belarusz médiarendszer megvalósítása felé. Ezeknek az illiberális rendszereknek a lényege, hogy a képernyőkön oknyomozó anyagok ne jelenjenek meg, korrupciós azok szétszóródva az interneten jelenjenek csak meg. Az Orbán-Simicska szakítás és a Fidesz-RTL háború szerinte Magyarországot távolabb vitte ettől a helyzettől, mint amilyenben 2014-ben volt. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink