Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-05 07:23:00

Kiakadtak a körmendiek a menekülttábor miatt

A helyiek megkérdezése nélkül, a kormánypárti polgármester asszisztenciájával nyitotta meg újra a kormány a körmendi ideiglenes befogadó állomás kapuit. A dolog pikantériája, hogy a migránsok egy rendőrségi szakközépiskola területén sátraznak, ahol a városi sportcsarnok is található. Mivel az osztrákok már bekeményítettek, az erre felé tartó menekültáradat sok gondot okozhat még az Őrség fővárosának.

Az első bevándorlók tavaly szeptemberben érkeztek Körmendre, de eszük ágában nem volt az ideiglenes regisztrációs ponton időzni, azonnal a 15 kilométerre fekvő Pinkamindszent felé vették az irányt. Ha a kivezényelt civil ruhás rendőrök nem segítnek nekik a helyes égtáj, azaz nyugat felé fordulni – szaknyelven „elpárologtatni őket” –, akkor az újabb és újabb migránshullámok elborították volna a 10 ezres várost.

Egy trafikot azért így is kirámoltak, amiből a helyi hatóságoknak köszönhetően nem lett országos ügy.

Az osztrákok viszont még egyszer nem hibáznak. Olyannyira rákészültek a nyárra prognosztizált rohamra, hogy a legkritikusabbnak ítélt határszakaszon már fel is építették a maguk kerítését, és kijelölték a beléptetési pontokat.

Újratöltött polgárőrök

Körmenden február végén gyorsultak fel az események, amikor is egy előzmények nélküli rendkívüli képviselőtestületi ülésen a polgármester, Bebes István közölte, hogy ismét megnyitják az ideiglenes befogadó állomást. Az esemény súlyát jelzi, hogy a kormány a bejelentéshez felvonultatta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt, Csampa Zsolt belügyi helyettes államtitkárt és Kiss Attilát, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettesét.

v. németh zsolt (forrás: facebook.com)V. Németh Zsolt (Forrás: facebook.com)

Tompa László, a helyi civilek egyik önkormányzati képviselője, amellett, hogy tolmácsolta polgártársai megrökönyödését és a titkolózás miatti értetlenségét, jelezte, hogy

sem a kórház nincs felkészülve egy nagyobb menekülthullám nyomán előforduló esetleges fertőzés kezelésére, sem a polgárőrség nem tud egyedül mit tenni, ha a rendőröket – ahogy tavaly ősszel – megint szinte teljes létszámban elvezénylik Szegedre vagy Röszkére.

A képviselő egyébként már akkor, 2015 őszén jelezte a Körmendi Polgárőr Egyesület felfejlesztésének és feltőkésítésének szükségességét. Ennek keretében 24 órás diszpécserszolgálatot, kutyás járőröket, és az önkormányzat tulajdonát képező VW Passat típusú személygépkocsi járőrözési célokra történő átadását javasolta.

Bebes István akkor még napirendre sem tűzette a felvetést, mondván: el kell különíteni az állami és az önkormányzati feladatokat. Sőt, két hónappal később a Vas Megyei Kormányhivatalnak ajándékozta az ominózus járművet. Csakhogy közben ismét felmerült az igény a menekülttáborra, így a polgármester nemrég saját polgármesteri keretéből ajánlott fel 300 ezer forintot a helyi Polgárőr Egyesületnek.

Migráns, rendőr, sportoló

Az első olyan testületi ülésen, ahol érdemben hozzá lehetett szólni az akár 500-600 fő befogadására is alkalmas ideiglenes regisztrációs állomás megnyitásához, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület képviselője határozati javaslatot akart elfogadtatni a városatyákkal, amelyben lokális érdekeikre hivatkozva tiltakoznának a „központi hatalom fölöttes döntése” ellen. Előterjesztését nagy többséggel szavazta le a kormánypárti többségű testület.

Pedig helyi forrásaink szerint a körmendieket megrázta a bejelentés, pláne, hogy a tábor nyitott, vagyis az abban lakó közel- és távol-keleti férfiak szabadon mozoghatnak a városban.

Elhelyezkedésére nézve az ideiglenesnek szánt befogadó állomás sátrai a Tesco-val szemben, a BM Rendészeti Szakközépiskolájával egy ingatlanon találhatók.

forrás: reutersForrás: reuters

De ami még ennél is aggasztóbb, hogy a város vérkeringésébe becsatornázott sportcsarnok, edzések, sportszakkörök állandó helyszíne is itt található, sőt ugyanazon kapun lehet megközelíteni, mint a menekülttábort. Egy körmendi szülő el is mondta lapunknak, hogy azért nem engedi kislányát nyári sporttáborba, mert az az általuk is csak „határőr csarnoknak” hívott komplexumban, közvetlenül a befogadó állomás mellett lesz. 

Felszálltak az éjszakai pillangók

Arról, hogy május 2-án már lakói is lesznek a menekült tábornak, egy múlt héten megrendezett sajtótájékoztatón hallottak először a város lakói Sipos Anikótól, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójától és Bebes István polgármestertől. Utóbbi úgy komponálta meg az eseményt, hogy a tájékoztató napján esedékes képviselőtestületi ülést egy nappal előbbre hozatta, és azon kitérő válaszokat adott az első transzportra irányuló képviselői kérdésekre. 

Úgy hírlik, hogy a BÁH legalább 50 migránst akart átszállítani Bicskéről, ám az induláskor csak 13 (mások szerint 16) fő volt hajlandó felszállni a távolsági buszra.

Az egyedülálló férfiakat állítólag már regisztrálták, átestek orvosi vizsgálaton is és várják a kérelmük elbírálását. Hogy meddig maradnak Körmenden, senki sem tudja, ahogyan azt sem, hogy hányan érkeznek még melléjük a következő hetekben. Annyit azonban már hallani az ott lakóktól, hogy a város más területein grasszáló prostituáltak felbukkantak a környéken.

Ajánlom

További belföldi híreink