Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-05-02 10:45:00

Orbán szerint a háttérhatalmak állnak az agyelszívás mögött

A miniszterelnök szerint együtt kell működnie a politikának és a tudományos élet résztvevőinek, és meg kell akadályozni a tudósok elvándorlását.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén hétfőn. Európa századokon át volt a világ vezető politikai és gazdasági hatalma, de mintha elfelejtette volna, minek köszönhette ezt a versenyelőnyét - emlékeztetett a kormányfő, hangsúlyozva: ehhez leginkább a tudomány és politika szövetsége kellett.

A miniszterelnök szerint a magyar tudományos élet sikere, jó híre és jövője politikai ügy, azt ugyanakkor hozzátette, hogy nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai. Mint emlékeztetett, Magyarország nem rendelkezik nukleáris arzenállal, nagy olajkinccsel, százmilliós népességgel, de sajátos észjárással, komoly tudományos tradícióval igen. Hozzátette: ma az a kérdés, hogyan lehet megakadályozni, hogy elveszítsük a magyar tudósokat. „Könnyű erről beszélni, de nehéz jó válaszokat találni” – mondta.


Orbán szerint a nyílt- és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, melyek más célok mellett az agyelszívást is szolgálják.

A magyar kormány és a tudományos akadémia ugyanakkor nem törődik bele ebbe a kiszolgáltatott helyzetbe. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak a kutatóknak, akik Magyarországon maradtak, vagy hazatértek az elmúlt években, szerinte ez hazafias cselekedet a részükről.

A miniszterelnök beszédében arra kérte az MTA tagjait, hogy emlékeztessék a politikát: biztosítsa a tudományos élethez szükséges forrásait és függetlenségét, ugyanakkor arra kérte a tudósokat, hogy ne zárkózzanak elefántcsonttornyokba, hiszen a „tudomány soha nem lehet öncélú”. Orbán szerint a jövőben megfelelő válaszokat kell találni a Kárpát-medence klímaváltozását érintő kérdésekre.

A kormányfő bejelentette, hogy a kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, ezzel Magyarország GDP-arányos kutatási ráfordításai megközelítik majd az EU-átlagot. Orbán Viktor felidézte, hogy a kormány évekkel ezelőtt szövetséget kötött az MTA-val, ennek köszönhető, hogy 9,5 milliárd forint támogatásból felépülhetett a Természettudományi Kutatóközpont új épülete, míg a CERN-Wigner Adatközponthoz 8,5 milliárddal járult hozzá a kormány, a Nemzeti Agykutatási Programra pedig 2014 és 2017 között 12 milliárdot fordít. Ezen programok mellett a költségvetésből a 2010-es 1 százalékról 2016-ra 1,4 százalékra nőtt a kutatásra szánt forrás.

Ajánlom

További belföldi híreink